Auchan a finalizat remodelarea tuturor celor 20 de magazine Real, preluate printr-o tranzactie aprobata anul trecut de Consiliul Concurentei, printr-o investitie totala de circa 40 mil. euro. Patrick Espasa, directorul general al Auchan a explicat cum arata acum businessul companiei si care sunt provocarile si obiectivele lantului de hipermarketuri.

2013 a insemnat pentru Auchan un urias pas inainte pe plan local prin preluarea magazinelor Real. Astfel, compania si-a crescut cifra de afaceri cu peste 100%, pana la peste 4,6 miliarde lei (1 mld. euro), fara taxe, iar numarul de clienti a ajuns la 70,5 milioane. Espasa a mentionat ca anul trecut pierderile noii companii s-au redus cu 15 mil. lei.

In acelasi timp, remodelarea magazinelor Real si transformarea lor in Auchan a dus si la o scadere a “pretului” in fostele unitati Real, cu o medie de 27%, spune Espasa, ceea ce inseamna ca viitoarea crestere a gigantului proaspat format poate veni doar din cresterea numarului de clienti. Ce inseamna aceasta scadere medie de 27% a preturilor? Espasa spune ca nu este neaparat pretul unui anumit produs in sine, cat suma platita de client pentru acel produs. “Spre exemplu, daca avand aceste doua sticle de apa la pachet pretul va fi mai mare, decat daca le vand separat. La Auchan vindem la bucata, prin urmare pretul este mai mic”, a explicat Espasa.

De altfel, in decizia Consiliul Concurentei (CC), prin care tranzactia a fost aprobata, se arata ca Auchan va aplica in magazinele Real cumparate propria politica de pret (preturile fiind mai competitive). In acelasi timp CC preciza ca Auchan va prelua de la Real sistemul logistic.

"Cele mai importante avantaje care se asteapta sa rezulte din prezenta concentrare sunt legate de aplicarea modelului sau economic la magazinele Real preluate. Societatea tinta a inregistrat pierderi importante din operarea magazinelor care fac obiectul concentrarii. Auchan urmareste eficientizarea activitatii acestora prin aplicarea politicii proprii. Astfel, modelul Auchan presupune o proportie mai mica a cheltuielilor de functionare prin raportare la cifra de afaceri", se arata in decizia Consiliului Concurentei de aprobare a tranzactiei prin care Auchan a preluat 20 de hipermarketuri Real.

Auchan vrea sa extinda...
Citeste si: Auchan vrea mai multe magazine de proximitate

Concluzia scaderii sumei medii platite de clienti in fostele magazine Real este ca pentru o crestere, compania trebuie sa se orienteze spre cresterea numarului de clienti. “In 2015 ne-am propus un plus de 30% al numarului de clienti”, a declarat managerul companiei. De altfel in 2015 se vor adauga alte doua noi hipermarketuri retelei Auchan, urmand sa se deschida unitatea din Coresi Brasov si cea din Drumul Taberei.

Oficialii Auchan au mentionat ca toti cei 5.000 de angajati ai Real au fost pastrati si, in plus, au mai fost angajati alti 1.000 de oameni pentru magazinele remodelate.

Un alt obiectiv al Auchan este ca pana la finalul anului sa dubleze numarul produselor marca proprie produse in Romania, de la 400, in prezent, la 800 pana la finalul anului. In total compania are 2.500 de produse marca proprie.

Si intrarea in online intra in planurile companiei, insa abia in 2015 se va analiza aceasta varianta si apoi in 2016 este posibil sa inceapa sa fie testata.

Reactia retailerului Auchan...
Citeste si: Reactia Auchan dupa amenda de 7,8 mil. euro primita de la Concurenta

Grupul Auchan a semnat in 30 noiembrie 2012 achizitia hipermarketurilor Real din Europa de Est de la Metro Grup. Achizitia a vizat 91 de hipermarketuri in Polonia, Rusia, Romania si Ucraina, precum si 13 galerii comerciale in Rusia si Romania. Tranzactia a fost aprobata de Consiliului Concurentei in vara lui 2013.


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Auchan retrage de la raft de urgenta un produs contaminat cu Listeria