Protest la CFR Calatori: trenurile care nu au plecat din statii dupa ora 7.00, reprogramate

CFR Calatori a anuntat ca, in urma protestului spontan declansat miercuri de membrii unor organizatii sindicale feroviare, trenurile care nu au plecat din statii dupa ora 07.00 vor fi reprogramate dupa ora 9.00, iar cele care au stationat pe traseu isi vor continua drumul spre destinatiile finale, scrie Mediafax.

Reprezentantii CFR Calatori au precizat ca, dupa incetarea actiunii de protest, se iau masuri pentru revenirea la normal, in cel mai scurt timp, a circulatiei trenurilor.

"Pasagerii care si-au cumparat bilete la trenurile afectate de protestul spontan si nu mai doresc sa efectueze calatoria, pot solicita restituirea contravalorii biletelor achizitionate si neutilizate, conform regulamentului de transport pe calea ferata si reglementarilor in vigoare", a precizat CFR Calatori, intr-un comunicat de presa.

Administratia CFR Calatori reaminteste ca pentru incheierea noului contract colectiv de munca au fost derulate toate etapele prevazute de lege. Negocierile intre administratie si organizatiile sindicale mandatate, care au inceput la 19 februarie si s-au desfasurat pe o perioada de 60 de zile calendaristice, conform prevederilor legale, au condus la negocierea a aproximativ 95 la suta din prevederile noului contract colectiv de munca.

Oferta administratiei CFR Calatori inseamna transpunerea in castigurile individuale ale salariatilor a unei cresteri, in medie, cu 4 la suta si fara concedieri colective de personal.

Citeste si:
MS, dupa ce li s-a cerut medicilor returnarea cresterilor salariale
Pintea, reactie la declaratia...

"Cresterea salariului brut lunar pentru functiile cu numarul cel mai mare de salariati pot fi in medie de: 5,13% pentru functiile de sef tren si conductor tren, 5,68% - pentru functiile de mecanic locomotiva-automotor si revizor tehnic vagoane, 4,65% - lacatus montator agregate energetice si de transport si electrician montator de instalatii electrice la mijloace de transport, 2,67% pentru functiile de: tehnician, contabil, inginer, economist si sef serviciu", potrivit sursei citate.

CFR Calatori sustine ca organizatiile sindicale mandatate au solicitat o majorare salariala de 10 la suta.

"Pentru finalizarea si inregistrarea contractului colectiv de munca la Inspectoratul Teritorial de Munca Bucuresti, Administratia a prezentat organizatiilor sindicale mandatate, o oferta finala, care cuprinde imbunatatirea incadrarii personalului pe clase de salarizare si a grilei de salarizare, corelata cu rezolvarea punctelor ramase in divergenta, astfel incat sa se incadreze in limitele impuse de bugetul de venituri si cheltuieli aprobat de Guvern, respectiv de cresterea fondului de salarii cu 2,4%", a mai aratat CFR Calatori.

Feroviarii au oprit lucrul miercuri dimineata si timp de doua ore circulatia pe calea ferata a fost blocata, protestul avand loc, potrivit sindicalistilor, in urma esuarii negocierilor privind incheierea unui nou contract colectiv de munca.

Citeste si:
CFR Călători suplimentează trenurile pentru destinațiile de vacanță
Veste bună pentru călători....

Presedintele Federatiei Miscare Comercial, Gheorghe Fratica, a spus ca membrii federatiei au intrerupt voluntar lucrul, iar intre orele 7.00 si 9.00 nu a circulat niciun tren de calatori si de marfa. Gheorghe Fratica a precizat ca in cele doua ore erau in circulatie aproximativ 400 de trenuri de calatori si 200 de marfa.

Actiunea feroviarilor, prima din acest an, a afectat mii de calatori, iar sute de trenuri aflate in miscare intre orele 7.00 si 9.00 nu vor ajunge la timp la statia finala, din cauza blocarii circulatiei pe calea ferata. In cele doua ore de protest, calatorii au fost nevoiti sa astepte in gari reluarea circulatiei feroviare sau sa gaseasca alte mijloace de transport.

Fratica a mai spus ca actiunea de miercuri se doreste a fi un avertisment transmis conducerii CFR si Ministerului Transporturilor, pentru incheierea contractelor colective de munca. Liderul sindical a precizat ca, in ultimii sase ani, salariatii CFR au pierdut peste 30 la suta din venituri, dar si alte drepturi pe care anterior le aveau.

"Speram sa ajungem la un consens, pentru a nu fi obligati sa declansam un conflict de munca", a spus Fratica, precizand ca acest lucru este luat in calcul si ca s-ar putea ajunge la masuri mai radicale de protest.

Citeste si:
Palet Românesc | Romstal, reinventare permanentă după 27 de ani
Palet Românesc | Romstal,...

Presedintele Federatiei Miscare Comercial a mai spus ca negocierile pentru incheierea noului contract colectiv de munca au esuat, ultima intalnire cu ministrul Transporturilor avand loc marti. El a precizat ca miercuri va mai fi o intalnire cu ministrul, la ora 17.00.

De asemenea, miercuri, de la ora 10.00, ar urma sa aiba loc discutii cu administratia CFR.

Un numar de 131 de trenuri de calatori au fost oprite in statii, miercuri, de la ora 07.00, in urma protestului angajatilor, cele mai multe fiind din regionalele Bucuresti, Craiova, si Iasi, a declarat purtatorul de cuvant al companiei CFR, Oana Branzan.

"La ora 7.30, conform graficului, 131 de trenuri de calatori au fost oprite in statii, pe intreaga retea nationala", a spus Oana Branzan.

Dintre cele 131 de trenuri oprite in statii, 36 sunt din regionala Bucuresti, 20 din regionala Craiova, 19 din regionala Iasi, 15 din regionala Timisoara, cate 12 din regionalele Galati si Constanta, noua din regionala Cluj si opt din regionala Brasov, a precizat purtatorul de cuvant al CFR.

Oana Branzan a mentionat ca, intr-o zi normala, in circulatie sunt 1.600 de trenuri de calatori.

Federatiile sindicale din transporturile feroviare amenintau inca din 15 aprilie ca ar putea declansa conflictul colectiv de munca incepand cu 23 aprilie, daca pana atunci nu vor fi incheiate noile contracte colective de munca, care sa tina cont de solicitarile salariatilor.

Printre nemultumirile sindicalistilor se numara cele legate de nivelul salariilor, de eliminarea drepturilor angajatilor de a calatori gratuit pe calea ferata si de faptul ca nesemnarea noilor contracte colective de munca ar putea duce la disponibilizarea a 2.500 de salariati de la CFR Marfa.

Sursa foto: MediafaxFoto

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri