Amenzile aplicate de Consiliul Concurentei se vor ridica la 20 mil.euro in 2014, nivel similar cu cel de anul trecut

Consiliul Concurentei va deschide in acest an circa 20 de noi investigatii si va aplica amenzi in valoare de aproximativ 20 de milioane de euro, obiectivele fiind comparabile cu cele realizate anul trecut, a declarat marti Bogdan Chiritoiu, presedintele Institutiei, transmite Mediafax.

"Anul trecut am deschis 20 de investigatii noi si am aplicat amenzi in valoare de 20 de milioane de euro. Pentru acest an vom merge pe aceeasi linie ca nivel al amenzilor si al investigatiilor deschise. Ne propunem sa deschidem in jur de 20 de cazuri noi pe an si vom finaliza in acest an cazuri importante", a spus Chiritoiu, la conferinta Mediafax talks about Competition.

Chiritoiu a mentionat ca la nivelul Consiliului exista mai multe investigatii privind cartelurile, precum si intelegerile intre firme concurente, iar printre cazurile care urmeaza sa fie finalizate in acest an se numara cele care vizeaza piata media, licitatiile trucate, comertul cu alimente.

"Pe partea cu licitatiile trucate colaborarea cu Parchetul este foarte importanta. Avem deja cazuri care au fost trimise de Parchet, dar cred ca vom mai avea si alte cazuri ca urmare a acestei colaborari (...) De asemenea, sunt foarte raspandite intelegerile pe verficala in economia noastra, as vrea sa soatem aceste practici din comportamentul firmelor. Vom sanctiona acest tip de comportament", a adaugat Chiritoiu.

Pe de alta parte, Chiritoiu a aratat ca activitatea Consiliului se va concentra in acest an si pe emiterea de recomandari la diverse proiecte de legi pe care Guvernul le are in lucru, printre care Legea salubrizarii, legea sanatatii, a taximetriei, precum si cea care vizeaza plafonarea comisionelor bancare.

Citeste si:
Piața lemnului: Amenzi uriașe pentru 31 de companii
Piața lemnului: Amenzi uriașe...

Referindu-se la piata taximetriei, pentru care un proiect ce lege este blocat in Parlament de mai mult timp, Chiritoiu a precizat ca in Romania situatia nu este perfecta, dar este relativ buna.

"Piata arata mult mai bine decat in alte tari mai dezvoltate. Pentru binele comun al romanilor, este bine sa pastram piata asa cum e si sa nu mergem pe drumul pe care au mers celelalte state", a explicat Chiritoiu.
El a aratat in schimb, ca cea mai mare provocare pentru Consiliu in acest an este piata energiei si in special cea a gazelor, pentru care Guvernul a inceput un proces de liberalizare accelerata.

"Este important ca acest proces sa se desfasoare in conditii bune, ne intereseaza cel mai mult ca aceasta liberalizare sa aiba loc cu efecte cat mai reduse pentru consumatori", a mai aratat presedintele CC.

Chiritoiu a precizat ca la pe rolul instantelor sunt procese privind amenzi acordate de Consiliu in valoare totala de 300 de milioane de euro.

Citeste si:
Amendă de 32 de milioane de lei pentru eMAG
Amendă de 32 de milioane de...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri