Toate fabricile de tehnica militara din Romania erau condamnate la faliment fara stergerea datoriilor istorice, a declarat premierul Victor Ponta, precizand ca a fost obtinut acordul Comisiei Europene pentru aceasta operatiune de anulare a obligatiilor fiscale.

"Am precizat cat de importanta a fost si este pentru economia romaneasca, pentru locuri de munca, pentru dezvoltarea sistemului militar si de aparare al Romaniei faptul ca am obtinut aprobarea Comisiei Europene pentru stergerea datoriilor istorice din industria de aparare. Fara aceasta stergere a datoriilor istorice, practic, toate fabricile de tehnica militara din Romania erau condamnate la faliment", a afirmat Ponta, dupa discutia avuta cu secretarul general al NATO, aflat la Bucuresti, potrivit Mediafax.

Guvernul a decis anularea obligatiilor fiscale datorate de 15 companii din industria de aparare care produc sau comercializeaza armament, munitie si material de razboi, invocand inclusiv actualul context regional geopolitic care "impune intarirea capacitatii de aparare" a Romaniei. Anularea obligatiilor fiscale a fost decisa, prin ordonanta de urgenta, in sedinta de marti a Guvernului.

Guvernul arata in ordonanta ca nu exista surse de finantare pentru stingerea acestor obligatii si ca este nevoie de anularea datoriilor, pentru a nu se ajunge in situatia in care companiile din industria de aparare sa intre in faliment, fapt care ar conduce la imposibilitatea asigurarii capacitatilor necesare protejarii, "in timp real", a intereselor esentiale sia le sigurantei nationale.

"In actualul context regional geopolitic se impune intarirea capacitatii de aparare a Romaniei prin luarea unor masuri urgente de redresare economico-financiara a operatorilor economici de interes strategic, astfel incat fortele nationale de aparare si securitate sa poata fi pregatite pentru protejarea intereselor esentiale si sigurantei statului roman, precum si pentru a-si onora obligatiile asumate in calitate de stat membru NATO", se arata in document.

Citeste si:
De ce muncesc milenialii: ca sa-si achite facturile si sa calatoreasca
Motivele pentru care...

Guvernul face referire si la necesitatea respectarii tintei indicative privind nivelul platilor restante convenit cu FMI. Pe lista companiilor ale caror datorii vor fi anulate au fost incluse Tohan Zarnesti, Carfil Brasov, Metrom Brasov, Uzina Mecanica Cugir, Fabrica de Arme Cugir, Uzina Mecanica Plopeni, Uzina Mecanica Sadu, Uzina Mecanica Mija, Uzina Automecanica Moreni, Arsenal Resita, Uzina Mecanica Bucuresti, Electromecanica Ploiesti, Uzina de Produse Speciale Dragomiresti, Pirochim Victoria, Fabrica de Pulberi Fagaras.

Guvernul sustine, in material, ca sunt vizate doar companiile de stat din industria de aparare care sunt de interes strategic si au o pondere semnificativa in productia de armament, munitie, blindate, fiind furnizori de baza pentru Fortele Sistemului National de Aparare.

Pe aceste considerente, Executiv a decis anularea obligatiilor fiscale, respectiv impozite, taxe, contributii sociale obligatorii, si a accesoriilor administrate de ANAF si neachitate pana in prezent, datorate de companiile din industria de aparare care produc sau comercializeaza armament, munitie si material de razboi, inclusiv a datoriilor catre fondul de risc aferente imprumuturilor externe garantate de stat.

In acelasi timp, va fi oprita de drept orice masura de executare silita pentru recuperarea datoriilor. Ordonanta mai prevede insa ca, daca societatile vor inregistra la finele fiecarui an, in urmatorii cinci ani, obligatii neachitate la scadenta de natura celor anulate, atunci datoriile vor fi repuse in sarcina acestora, iar accesoriile aferente vor fi recalculate.

Citeste si:
Ponta: Nu votam Guvernul, nici vorba!
Ponta: Nu votam Guvernul,...

La inceputul sedintei de marti a Guvernului, premierul Victor Ponta a declarat ca datoriile istorice ale industriei de aparare vor fi sterse de Guvern, prin proceduri acceptate de catre Uniunea Europeana, pentru a salva locuri de munca si a relansa un sector esential pentru economia romaneasca.

"Vreau, prin masuri care ne sunt permise si de Uniunea Europeana, sa sprijinim industria de aparare din Romania, industrie care a fost, in ultimii ani, din pacate, o zona oropsita, nimeni nu s-a mai preocupat de ea. Vreau nu doar sa salvam locurile de munca, sa redevenim competitivi, dar, prin ceea ce ne-a permis Uniunea Europeana, sa putem sterge datorii istorice, pe care oricum nu o sa le poata niciodata plati, si sa relansam acest sector esential pentru economia romaneasca", a spus Ponta.

In urma cu doua saptamani, Guvernul este pregatit sa adopte o ordonanta pentru diminuarea arieratelor bugetare ale unor operatori economici din industria de aparare, dupa ce un proiect in acest sens a fost pregatit inca din februarie 2011.

In forma din urma cu trei ani, era prevazuta stergerea datoriilor la buget ale firmelor din industria de aparare, de circa un miliard lei, cu argumentul ca o norma UE permite protejarea interesului militar national si ca executarea silita a bunurilor va afecta volumul capacitatilor de productie pentru aparare.

Citeste si:
Surse: Se pregateste un puci in PSD, Dancila ar putea fi inlaturata
Surse: Se pregateste un puci...

Stergerea datoriilor acumulate de catre companiile din industria de aparare era prezentata drept o masura de redresare economico-financiara a acestora.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Ponta il ataca pe Cuc: TAROM, distrus de interlopi soiosi