Hidroelectrica va lansa o licitatie internationala pentru retehnologizarea Hidrocentralei Stejaru (Dimitrie Leonida). Proiectul are o valoare estimata la 75 milioane euro si o durata de aproximativ 7 ani.

Producatorul energetic a transmis la 16 mai catre ANRMAP documentatia de atribuire pentru aceasta licitatie, spre verificare. Contractul vizeaza retehnologizarea celor 6 hidroagregate, cu o putere instalata totala de 210 MW. Hidroagregatele puse in functiune in perioada 1960-1962 si-au depasit durata normala de viata (22 ani), iar uzura fizica si morala impun o retehnologizare complexa, prin reproiectarea tuturor sistemelor si aducerea acestora la nivelul tehnologic utilizat in prezent pe plan international, asigurand totodata si siguranta in exploatare a centralei, precizeaza compania, intr-un comunicat.

Alimentarea hidrocentralei este asigurata de Lacul Izvorul Muntelui - Barajul Bicaz, judetul Neamt. "Amintim faptul ca in luna martie 2013, administratorul judiciar a reziliat contractul de finantare cu BERD pentru proiectul Stejaru, dat fiind faptul ca banca a intarziat foarte mult in privinta deciziei privind eliberarea sumelor necesare derularii contractului. Astfel, Hidroelectrica a pregatit documentatia de atribuire a proiectului in conformitate cu OUG 34/2006, privind atribuirea contractelor de achizitie publica, urmand ca finantarea proiectului sa fie asigurata din surse proprii", potrivit sursei citate.

Hidroelectrica arata ca a informat deja peste 300 de companii din intreaga lume, active in domeniul hidroenergetic, despre intentia lansarii acestei investitiei, feed-back-ul primit aratand un "interes major" privind acest proiect, pe plan intern si international. Compania estimeaza ca va atribui contractul pana la finele lunii octombrie, scrie Mediafax.

"Asistam la o schimbare de paradigma in ceea ce priveste finantarea proiectelor de investitii in Hidroelectrica. Am suspendat, anulat sau redus semnificativ alocarea bugetara pentru acele investitii demarate inainte de 1989 si la care componenta energetica are un rol secundar, prioritizand la finantare retehnologizarea centralelor de mare putere.

Demaram acum procedura de atribuire a contractului privind retehnologizarea CHE Stejaru, la un cost redus cu 35 milioane de euro fata de procedura initiala demarata in 2012 cu finantare BERD. Diferenta de pret este rezultatul implementarii de catre administratorul judiciar a unor masuri de optimizare a costurilor, de determinare corecta a valorii estimative a investitiei, si nu la preturi de 3 pana la 8 ori mai mari decat cele din piata, practica curenta pana la momentul intrarii companiei in insolventa", a declarat, in comunicat, avocatul Remus Borza, seful firmei Euro Insol, care administreaza compania in perioada insolventei.

El a adaugat ca s-a negociat cu Banca Mondiala un credit de 200 milioane de euro care vizeaza retehnologizarea centralelor Vidraru, Mariselu si Raul Mare Retezat, cu peste 700 MW putere instalata, a caror durata de viata a fost depasita.

"Asteptam de la Ministerul Finantelor eliberarea scrisorilor de garantie pentru ca aceasta finantare sa fie una efectiva", a mai spus Borza. Hidroelectrica este controlata de stat, prin Ministerul Economiei. Compania este in insolventa din luna februarie, a doua oara in mai putin un an, dupa ce a trecut printr-o procedura similara in perioada iunie 2012 - iunie 2013.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri