Hidroelectrica a cumparat, prin licitatie publica, un sistem informatic integrat de tip Enterprise Resource Planning (ERP), pentru 1,7 milioane euro, a anuntat luni compania de stat.

Sistemul are mai multe module (financiar contabilitate, resurse umane, productie, mentenanta, retehnologizare, trading, achizitii) si urmeaza sa fie instalat in 290 de centrale la nivel national, scrie Mediafax.

Consortiul format din firmele Information Business Consulting (lider), Electrica Soluziona, in calitate de partener, si Indra, tert sustinator, a fost desemnat castigatorul licitatiei, contractul urmand sa fie semnat miercuri.

"Castigatorul a obtinut cel mai bun punctaj, in contextul in care evaluarea s-a facut pe criteriul ofertei celei mai avantajoase din punct de vedere tehnico-economic, in care criteriul financiar a avut o pondere de 80%, iar cel tehnic de 20% (...)", se arata intr-un comunicat al producatorului de energie.

Reprezentantii companiei spun ca implementarea sistemului ERP in Hidroelectrica este un pas important din perspectiva listarii la bursa a companiei, urmarindu-se cresterea eficientei operationale, optimizarea proceselor si reducerea costurilor, minimizarea riscului operational si integrarea proceselor interdepartamentale, scopul final fiind cresterea eficientei procesului managerial si cresterea vizibilitatii si transparentei activitatii.

"In 2011 Hidroelectrica demarase procedura de achizitie a unui sistem informatic de tip ERP. In iunie 2012, cand Euro Insol a fost desemnat administrator judiciar, am fost nevoit sa anulez procedura cata vreme era cu dedicatie pentru unul din baietii destepti din IT si care incasase multe milioane de euro in ultimii ani de la Hidroelectrica.

Totodata si pretul, in opinia mea, era exagerat de mare, 9 milioane de euro. Am angajat un consultant, am numit o comisie de specialisti care au redactat o noua documentatie care sa asigure accesul tuturor firmelor de profil in procedura, un cadru transparent si competitiv si un pret corect.

Am dat o valoare estimativa a achizitiei de 3,5 milioane euro. Am avut 11 oferte, 5 pe solutii Oracle, 5 pe SAP si o solutie locala. In martie 2015 a fost declarata castigatoare oferta celor de la Electrica Soluziona care indeplinea toate exigentele beneficiarului si al carei pret era doar 1,7 milioane euro. Un alt ofertant a contestat evaluarea ofertelor. CNSC si Curtea de Apel Bucuresti in mod netemeinic ne-au obligat sa refacem procedura de evaluare a ofertelor. Dupa reanalizarea ofertelor, acelasi consortiu a intrunit cel mai mare punctaj", a declarat Remus Borza, reprezentantul administratorului judiciar.

El spune ca nu a existat in ultimii 10 ani un act normativ care sa faca mai mult rau decat companiilor si institutiilor statului decat a facut OUG 34/2006 privind achizitiile publice.
"OUG 34/2006 a fost un obstacol in calea reformarii, eficientizarii si modernizarii societatilor statului, creand un dezavantaj competitiv in raport cu ceilalti jucatori din mediul privat care isi achizitionau un bun sau un serviciu in maxim 3 luni fata de o procedura derulata de o entitate a statului care poate sa dureze si 3 ani", mai afirma Borza.

Reprezentantul administratorului judiciar al Hidroelectrica precizeaza ca un serviciu similar se putea achizitiona "pana mai ieri" la un pret cuprins intre 10 si 30 de milioane de euro.

"Achizitia unui sistem informatic atat de complex, avand atat de multe module (financiar contabilitate, resurse umane, productie, mentenanta, retehnologizare, trading, achizitii, etc.) si care urmeaza a fi instalat in 290 de centrale desfasurate in toata Romania, reprezinta un moment de cotitura in industria IT. Pana mai ieri un serviciu similar se achizitiona la un pret cuprins intre 10 si 30 de milioane de euro. Pretul obtinut de Hidroelectrica de doar 1,7 milioane euro va reprezenta un reper si, totodata, un standard in astfel de proceduri. Este o grea lovitura data tuturor vanzatorilor si implementatorilor de solutii IT si un cadou pentru toti viitorii beneficiari ai unor astfel de solutii inteligente. Tocmai din acest punct de vedere au fost atat de multe contestatii si s-a pierdut timp pretios in efortul de modernizare a celui mai mare producator de energie din Romania. Nimeni din piata nu avea interes ca o companie sa achizitioneze atat de ieftin, pentru ca afecta marja comerciala a tuturor jucatorilor din piata si ridica mari semne de intrebare vis-a-vis de toate achizitiile unor astfel de programe realizate de companiile si institutiile statului in ultimii 20 de ani", mai spune Borza.

Hidroelectrica se afla pentru a doua oara in insolventa, incepand cu februarie 2014. Prima procedura de reorganizare a avut loc in perioada iunie 2012-iunie 2013.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri