Compania care va prelua administrarea hidrocentralei Tarnita-Lapusesti, proiect in valoare de peste 1 miliard de euro, va fi scutita de mai multe taxe si tarife, unitatea de productie a electricitatii urmand sa fie declarata de interes strategic national.

Compania care va opera unitatea de productie si stocare a electricitatii de la Tarnita, judetul Cluj, nu va plati taxa de cogenerare, achizitia de certificate verzi, tariful pentru transportul energiei, respectiv componenta de extragere de energie electrica din retea, tarifului pentru serviciul de sistem, potrivit unui proiect de ordonanta elaborat de Departamentul pentru Energie.

De asemenea, compania va fi exceptata de la plata apei utilizate in procesul de productie a electricitatii, taxa perceputa de Apele Romane. Spre exemplu, Hidroelectrica, cel mai mare producator de energie in hidrocentrale din Romania, plateste anual 80 milioane de euro pentru apa utilizata in procesul de productie. Totodata, in vederea constructiei hidrocentralei, scoaterea, definitiva ori temporara, a terenurilor din circuitul agricol si, respectiv, din fondul forestier national, va fi exceptata de la plata taxelor.

Taxele, o bariera in calea investiei "de utilitate publica"

"In conditiile in care necesarul de terenuri pentru construirea unei centralele hidroenergetice cu acumulare prin pompaj este de ordinul sutelor de hectare, iar costurile cu taxele pot depasi 100.000 euro/hectar, taxarea acestora constituie o bariera in sine pentru decizia promovarii unei astfel de investitii de utilitate publica", se spune in nota de fundamentare.

Proiectul de la Tarnita-Lapustesti se va intinde pe o suprafata de 205 hectare, astfel ca societatea care va construi centrala va fi scutita de plata a 20,5 milioane euro ca taxa pentru scoaterea terenurilor din circuitul agricol si din fondul forestier. Nota de fundamentare a proiectului de act normativ precizeaza ca Romania este singura tara din Uniunea Europeana care, desi dispune de conditii naturale "deosebit de favorabile" pentru constructia si operarea centralelor hidroenergetice cu acumulare prin pompaj, nu detine o astfel de centrala.

Lazea: Viitoarele alegeri vor...
Citeste si: Lazea: Alegerile vor fi castigate pe concepte economice gresite

In prezent, in Comunitatea Europeana sunt in functiune 170 de centrale de pompaj, cu o putere instalata totala de 45.000 MW. Comparativ, Romania detine unitati de productie a energiei de circa 20.000 MW. Alte 60 de centrale de pompaj se afla in diverse faze de constructie. Centralele de pompaj sunt necesare dezvoltarii sectorului energetic european, in mod deosebit integrarii capacitatilor de producere a energiei electrice pe baza energiei eoliene si a energiei solare, potrivit notei de fundamentare.

Compania de proiect, Hidro Tarnita, anunta, in urma cu o saptamana, ca sunt mai multi investitori interesati de acest proiect evaluat la peste 1 miliard de euro. Actionarii Hidro Tarnita sunt Electrica si Complexul Energetic Hunedoara, fiecare cu cate 50% din actiuni. Hidrocentrala ar urma sa fie construita, pe parcursul a 5-7 ani, la 30 de kilometri de orasul Cluj-Napoca, pe valea raului Somesul Cald. Lista investitorilor precalificati va fi publicata in 14 noiembrie.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Guvernul nu poate asigura propria cota pentru hidrocentrala Tarnita