Ministerul Energiei ia in calcul construirea mai multor hidrocentrale mici in locul proiectului Tarnita-Lapustesti

Ministerul Energiei ia in calcul constructia mai multor hidrocentrale de mai mici dimensiuni cu acumulare prin pompaj in locul Tarnita-Lapustesti, proiect estimat acum cativa ani la peste 1 miliard de euro, scrie agentia News.ro.

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a declarat miercuri ca s-au cheltuit pana in prezent 3 milioane de euro cu acest proiect.

„In prezent, noi studiem posibilitatea sa alocam bani din fonduri europene sau norvegiene pentru ca Romania sa clarifice daca, unde si cat ar putea sa instaleze acest tip de centrale. Trebuie sa avem alternative pentru o centrala de 1 miliard de euro, sa fie cateva centrale finantate separat", a spus Grigorescu, in cadrul unei dezbateri organizate de Comisia pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor.

Oficialul a precizat ca nu s-au facut inca studii in acest sens, ci doar evaluari.

O solutie ar putea veni dupa lansarea Strategiei Energetice, care va arata si necesarul privind productia si consumul de energie electrica.

Citeste si:
Electrica SA vrea sa-si aprobe beneficii financiare ENORME
Electrica SA vrea sa-si...
Citeste si:
Care sunt primele simptome care apar in caz de coronavirus?
Care sunt primele simptome...

In vara anului trecut, autoritatile au anuntat ca trei consortii din China au ramas in cursa pentru proiectul hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarnita-Lapustesti, in urma incheierii etapei de precalificare.

Compania de proiect Hidro Tarnita preciza, in august 2015, ca cele trei consortii de firme sunt Gezhouba Group Company Limited/Wu Lingpower Corporation, China Huadian Engineering/Guizhou Wujiang Hydropower si Huaneng Lancang River Hydropower/Hydrolancang International Energy.

Hidocentrala de la Tarnita, de pe Somes, urma sa aiba o capacitate instalata de 1.000 MW si sa fie realizata in sistem de parteneriat public-privat, cu finantare din partea investitorului care urmeaza sa-si recupereze investitia din vanzarea energiei electrice pe piata.

Proiectul hidrocentralei a fost conceput cu rolul de a echilibra sistemul energetic national, mai ales dupa intrarea potentiala in functiune a reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda.

Citeste si:
Dosare de coruptie pentru fosta conducere a HC Curtea de Arges
Noi dosare de coruptie -...

Insa unii specialisti in energie sustin ca prioiectul este unul ineficient, care nu va putea fi amortizat niciodata in conditii de piata.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri