Compania Transgaz a inceput luni actiunile de umplere a gazoductului Iasi-Ungheni, care va fi inaugurat miercuri de premierul Victor Ponta si omologul sau din Republica Moldova, Iurie Leanca.

Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, a anuntat, marti, la inceputul sedintei de Guvern, inceperea operatiunilor de umplere a gazoductului. Ponta a anuntat, luni, ca la Chisinau va lua parte la manifestarile dedicate Zilei Independetei Republicii Moldova si va inaugura, la Ungheni, gazoductul care conecteaza energetic cele doua tari.

Cei doi premieri vor trece in revista, cu acest prilej, proiectele bilaterale si vor vizita o gradinita construita din fonduri alocate de Romania. Conducta de gaze dintre Romania si Republica Moldova va putea transporta in urmatorii ani intre 1,5 si 2 miliarde metri cubi pe an, peste nivelul actual al importurilor de gaze rusesti ale Moldovei, scrie Mediafax.

Romania produce anual, in special prin OMV Petrom si Romgaz Medias, aproximativ 11 miliarde metri cubi de gaze. Republica Moldova, fara regiunea separatista Transnistria, importa anual din Rusia 1,1 miliarde metri cubi de gaze naturale. Importurile Transnistriei sunt de inca 1 miliard de metri cubi pe an.

Lucrarile la gazoductul dintre Romania si Republica Moldova pe ruta Iasi-Ungheni, cu o lungime de 43 kilometri, au fost derulate in mai putin un an. Circa o treime din costurile pentru acest proiect, adica 7 milioane de euro, a fost suportata din fonduri europene.

Citeste si:
Ponta, la inagurarea gazoductului Iasi-Ungheni: Moldova nu va mai...
Ponta, la inagurarea...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
BEI si BERD ofera finantare pentru gazoductul Romania- Moldova
Setari Cookie-uri