Metrorex a inregistrat anul trecut o crestere de circa 8% a cifrei de afaceri, pana la 567,6 mil. lei, pe fondul cresterii veniturilor societatii, in special ca urmare a majorarii subventiei pentru transportul de calatori cu metroul.

In 2013, Metrorex a raportat afaceri de 526 milioane de lei, potrivit unui comunicat al companiei de transport. "Veniturile totale au crescut cu circa 8,2% ca urmare a cresterii altor venituri din exploatare cu circa 11,5% si a crescut valoarea subventiei pentru transportul de calatori cu metroul cu circa 12,4%", se arata in comunicat.

Cheltuielile totale au scazut cu circa 2,22 %, intrucat s-au diminuat cheltuielile cu materiale, energie electrica, servicii executate de catre terti. Astfel, rezultatul exercitiului financiar pe anul 2014 este zero si aceasta se datoreaza aplicarii masurilor de diminuare a cheltuielilor, corelata cu cresterea veniturilor. Pe de alta parte, pierderile operationale (profit/pierdere - subventii) au scazut cu 6% ca urmare a rezultatelor pozitive mentionate.

Platile restante au scazut cu 19,7%, iar creantele restante s-au diminuat cu 5%, iar in anul 2014 societatea se incadreaza in limitele aprobate prin bugetul de venituri si cheltuieli aprobat. Cheltuielile pentru salubrizare au scazut anul trecut cu 67,45%, de la aproape 12 milioane de lei in 2013, la 9 milioane de lei. Si cheltuielile cu paza au scazut cu circa 30%, dupa optimizarea costurilor care au fost prevazute prin documentele de licitatie, rezultand prin noul acord cadru, pentru aceeasi cantitate de servicii, o reducere a tarifului de la circa 11 lei/ora la 8 lei/ora, consecinta fiind o economie estimata de peste 10,7 milioane de lei pe urmatorii 4 ani.

Retail jobs

Mai mult, cheltuielile cu dezinsectia si deratizarea au scazut cu circa 38% dupa optimizarea costurilor care au fost prevazute prin documentele de licitatie, rezultand prin noul contract, pentru aceeasi cantitate de servicii o reducere a tarifului de la circa 0,2876 lei/metri patrati la 0,0195 lei/metri patrati, consecinta fiind o economie estimata de aproape 15 milioane de lei pentru urmatorii 4 ani.

In ceea ce priveste investitiile programate pentru acest an, Metrorex a bugetat o suma de peste 1,74 miliarde de lei (din care 1,72 miliarde de lei din fonduri nerambursabile), fata de 1,14 miliarde lei anul trecut. "Dezvoltarea, modernizarea si eficientizarea transportului cu metroul este obiectivul principal al echipei manageriale Metrorex. In acest sens, semnificativ este faptul ca, pentru prima data, Metrorex a fost inclusa in randul beneficiarilor Programului Operational Sectorial «Transport» si a obtinut finantare din fonduri europene nerambursabile pentru proiectele de investitii. Sunt aprobate pana acum peste 400 milioane de euro, iar obiectivul propus este ca pana la finele anului 2015 Metrorex sa obtina de la Comisia Europeana 1,3 miliarde de euro", se mentioneaza in comunicat.

Citeste si:
Metrorex prelungeste posibilitatea platii prin SMS a calatoriilor
Metrorex prelungeste...

Metroul Drumul Taberei, principala investitie Metrorex

Metrou drumul tabereiCel mai important proiect de investitii derulat in prezent de Metrorex este constructia magistralei 5 Drumul Taberei - Pantelimon. Tronsonul Drumul Taberei - Eroilor al acestei magistrale urmeaza sa fie finalizat in al doilea semestru din 2016, iar intregul proiect are ca termen de finalizare 2020, finantarea fiind asigurata din fonduri europene si bani de la buget.

Un alt proiect este sectiunea Parc Bazilescu -Lac Straulesti, care face posibila extinderea tronsonului doi al Magistralei 4, aflat in functiune de la Gara de Nord la Parc Bazilesu, cu inca doua statii, respectiv Statia Laminorului si Statia Lac Straulesti. Pe langa aceste doua statii, proiectul mai prevede executia unui depou pentru realizarea mentenantei cat si a unui Park&Ride, cu rolul de a inlatura aglomeratia din traficul rutier prin asigurarea locurilor de parcare pentru locuitorii din zona periurbana de nord a capitalei. Termenul de realizare a investitiei este primul semestrul al anului 2016.

Citeste si:
Așa arată stațiile Magistralei 5 de metrou Drumul Taberei - Eroilor
Așa arată stațiile...

"In acest moment, lucrarile se afla intr-un stadiu de executie de aproximativ 35%, lungimea obiectivului fiind de 2,2 km, si include doua statii si un depou. Estimam ca in cursul anului 2015, in functie de obtinerea surselor de finantare, vor incepe si lucrarile de executie a Park&Ride", se arata in comunicat.

De asemenea, pentru tronsonul Gara de Nord - Gara Progresu, pentru realizarea liniei 4 de metrou, este in pregatire documentatia tehnica si caietul de sarcini pentru licitatia privind elaborarea Studiului de prefezabilitate si fezabilitate. In ceea ce priveste, metroul pana la aeroportul Henri Coanda, "la aceasta data Metrorex face demersuri pentru obtinerea de fonduri externe nerambursabile pentru acoperirea diferentei de finantat necesara executarii lucrarilor si respectarii termenului de punere in functiune in 2020".

Citeste si:
Ciucu, supărat pe Metrorex, din cauza lucrărilor la stația din...
Ciucu va cere demisia...

Lungimea retelei de metrou este de aproape 70 de kilometri, distribuiti pe patru linii magistrale si 51 de statii. Metrorex are aproximativ 4.200 de angajati.

Fotografii de Andrada Mihailescu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri