La nivelul UE, comertul cu amanuntul a stagnat in luna februarie fata de ianuarie, pe fondul scaderii cu 0,5% a vanzarilor de produse alimentare, alcoolice si tutun, si al cresterii cu 0,3% a vanzarilor de combustibil si produse nealimentare, relateaza Mediafax.

Datele Eurostat arata ca Letonia a inregistrat cea mai mare crestere a comertului in perioada analizata, de 1,2%, devansand Malta si Slovenia, ambele cu un avans de 1,1%. Romania este urmata in topul celor mai mari scaderi lunare de Portugalia, cu un declin de 1,2%, si de Spania, cu -0,7%.

Prin comparatie cu luna februarie din 2014, comertul cu amanuntul din Romania a urcat cu 3,3%, marcand una dintre cele mai mici cresteri din UE. In termeni anuali, cel mai important avans a fost inregistrat in Luxemburg (10,2%), in timp ce Slovacia este singurul stat din UE in care vanzarile retail au scazut in februarie, declinul fiind de 0,3%.

Comertul cu amanuntul a avansat cu 3,6% la nivelul UE in februarie fata de aceeasi luna din 2014, datorita cresterii cu 5,5% a vanzarilor de combustibil si cu 4,9% a vanzarilor de produse nealimentare.