”Romania are nevoie sa investeasca masiv in inovatie, daca vrea sa isi dezvolte o economie competitiva. Specialistii nostri au identificat cateva masuri foarte simplu de luat si care pot avea un impact in acest sens. Printre acestea, propunem crearea unui credit fiscal pentru cercetare si inovare in intreprinderi, pentru a sustine eforturile de cercetare si dezvoltare in afaceri, imbunatatirea legaturii dintre cercetarea de baza si inovarea industriala. Daca Romania isi dezvolta propria sa linie de cercetare-dezvoltare, atunci isi reduce dependenta de factorii tehnologici externi, care o fac sa fie sensibila in fata schimbarilor strategice din firmele internationale”, a explicat Faidy. .

Economia romaneasca este dominata de sectoare bazate pe tehnologii de nivel mediu si inferior, o baza redusa de cunostinte si o cultura a inovarii subdezvoltata, in conditiile in care dezvoltarea economiilor competitive ale lumii se axeaza pe inovatie, arata evaluarea din Cartea Alba a Competitivitatii. Cartea a fost realizata de Camera de Comert, Industrie si Agricultura Franceza (CCIFER) si Sectia romana a Consilierilor de Comert Exterior ai Frantei (CCEF) si urmeaza sa fie lansata pe 7 mai, in cadrul unei conferinte de presa.

Cartea Alba a Competitivitatii cuprinde masuri din opt domenii prioritare, care pot face economia Romaniei sa devina competitiva: formarea profesionala, inovatia, piata muncii, infrastructura, energia, agricultura, piata financiara, turismul.

CCIFER reuneste in acest moment aproape 500 de companii, cu capital francez si romanesc, atat mari intreprinderi, cat si IMM-uri. In total, membrii CCIFER reprezinta 15 % din PIB-ul Romaniei si peste 125 000 locuri de munca. Impreuna cu Sectia romana a CCEF, CCIFER exprima o pozitie comuna a companiilor membre si a investitorilor francezi in Romania in dialogul cu autoritatile publice.