Masurile recente ale Ministerul Finantelor Publice de imbunatatire a legislatiei fiscale contin, insa, si doua prevederi care vor crea probleme majore in aplicare atat autoritatilor fiscale cat si contribuabililor, avertizeaza Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR). Potrivit CDR, o organizatie care reprezinta interesele mediului de afaceri, modificarile aduse articolului 165 pun contribuabilul in situatia de a nu mai putea obtine suspendarea unor acte de impunere emise in urma unei inspectii, in timp ce schimbarile de la articolul 229 in cazul popririi bancare anihileza practic dreptul la aparare al debitorului, lipsindu-l pe acesta de un minim de informatii care sa permita controlul legalitatii executarii silite.

"Modificarile aduse articolului 165 din Codul de Procedura Fiscala vor pune contribuabilii in situatia de a nu mai putea obtine suspendarea actelor de impunere emise in urma unei inspectii fiscale, intrucat platile lor curente pe baza declaratiilor de impunere, efectuate inainte de implinirea termenului de plata al actului de impunere, vor stinge obligatiile fiscale din acesta si nu pe cele scadente, pe care contribuabilii urmaresc sa le stinga", noteaza intr-un comunicat Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei.

De asemenea, articolul 229 a fost modificat, astfel ca in cazul popririlor bancare din procedura de executare silita, contribuabilii nu vor mai fi instiintati despre cuantumul si natura debitului. Contribuabilii se vor putea apara cu dificultate datorita acestei lipse de transparenta pentru ca nu vor sti de la bun inceput suma care face obiectul popririi si nici motivul.

“CDR sustine lupta impotriva evaziunii fiscale, un mediu fiscal predictibil si o relatie echilibrata intre contribuabili si autoritati. In acest context, tinem sa precizam ca majoritatea modificarilor aduse recent Codului Fiscal si Codului de Procedura Fiscala sunt binevenite si au tinut cont de opiniile mediului de afaceri, insa acestea doua la care facem referire mai sus reprezinta un regres semnificativ fata de legislatia anterioara si nu sunt fundamentate pe argumente juridice solide sau convingatoare, care sa reliefeze necesitatea adoptarii lor”, arata Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei.

Modificarile la Codul de procedura fiscala – explicatii Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei

In urma modificarilor aduse articolului 165 din Codul de procedura fiscala, vechimea obligatiilor fiscale impuse ca urmare a unei inspectii fiscale va fi efectuata in functie de data comunicarii deciziei de impunere, si nu de data implinirii termenului legal de plata a obligatiilor fiscale, cum era anterior modificarii.

Citeste si:
CDR cere Guvernului sa adopte masurile fiscale promise
Coalitia pentru Dezvoltarea...

Aceasta schimbare va determina, insa, stingerea automata a respectivelor obligatii fiscale, chiar inaintea implinirii termenului lor de plata legal, cu platile efectuate de contribuabili cu buna-credinta pentru achitarea obligatiilor fiscale curente, care vor ramane astfel restante. Si mai grava este insa inlaturarea de facto a dreptului contribuabililor de a obtine suspendarea actului administrativ-fiscal de impunere, care devine, astfel, unul pur teoretic si iluzoriu, aceasta posibilitate fiind in continuare prevazuta de legislatia in vigoare, dar ramanand lipsita de orice utilitate practica.

Suspendarea executarii unui act de impunere este una dintre garantiile fundamentale ale contribuabililor acceptate traditional in materie administrativ-fiscala, care la niciun moment in istoria post-decembrista a dreptului fiscal nu a fost pusa in discutie sau contestata. Modificarea legislativa este cu atat mai surprinzatoare cu cat in cadrul fazei initiale a dezbaterii publice aferente regulilor de transparenta in procesul legislativ au fost acceptate argumentele ridicate de Coalitie impotriva acesteia. In mod inexplicabil, insa, mai ales fata de lipsa oricarei motivatii aduse in sprijinul masurii adoptate, inclusiv pe calea Notei de fundamentare a actului normativ, ea se regaseste totusi in varianta finala a acestuia.

Modificarea articolului 229 din Codul de procedura fiscala in sensul eliminarii cerintei ca actele de executare silita sa mai faca referire la cuantumul si natura debitului in cazul popririi bancare anihileza practic dreptul la aparare al debitorului, lipsindu-l pe acesta de un minim de informatii care sa permita controlul legalitatii executarii silite.

Aceasta modificare legislativa este de natura sa anihileze progresele acumulate de procedura civila in derularea executarii silite in decursul ultimului secol, ale carei dispozitii au fost preluate in legea fiscala pentru ca erau expresia celor mai bune practici din acest domeniu. Este absolut necesar ca asemenea detalii sa fi mentionate in actele de executare silita, fata de necesitatea asigurarii transparentei si controlului unor asemenea masuri, prin raportare la consecintele deosebite de grave pe care ele le pot produce.

Citeste si:
Se schimba Codul fiscal si Codul de procedura fiscala
Se schimba Codul fiscal si...

Coalitia este o initiativa privata, apolitica, construita ca un acord de colaborare prin participarea colectiva a membrilor sai. Coalitia reuneste in total 45 de organizatii sau membrii asociati. Scopul Coalitiei este de a oferi o baza coerenta pentru consultare cu Guvernul si alte institutii publice pe teme care au impact asupra climatului economic si de afaceri din Romania. Coordonarea Coalitiei este asigurata de un Consiliu Director format din presedintii si vice-presedintii Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Camerei de Comert Americane in Romania, (AmCham), Camerei de Comert Franceze in Romania (CCIFER), Camerei de Comert si Industrie Romano-Germana (AHK), Consiliul Investitorilor Straini (FIC) si Romanian Business Leaders (RBL).

Sursa foto: Pixabay

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Setari Cookie-uri