Economia a crescut puternic in acest an, aproape de 5% din PIB (conform datelor INS la 9 luni), ceea ce a etichetat Romania drept "tigrul Europei", insa economistii avertizeaza ca ritmul a incetinit, iar cresterea nu a fost sustinuta de investitii, ci doar de consum. Ca urmare, 2017 se anunta un an foarte greu, viitorul Guvern avand sarcina sa incadreze bugetul in limita de 3%, dar fara sa se mai bazeze pe o crestere a PIB de 5%. Aflati daca mai putem ramane si anul viitor "tigrul Europei" si ce se va intampla cu taxele noastre odata ce economia va incetini?

"Este necesara o alta viziune ce presupune o reforma adevarata, atat pe partea de colectare, cat si pe partea de eficientizare a cheltuielilor publice. Fara astfel de masuri vor fi greu de implementat masurile din noul Cod Fiscal in paralel cu majorarile de salarii", a declarat economistul Dan Armeanu (foto), pentru wall-street.ro.

El anticipeaza ca primii ani ai oricarei guvernari sunt cel mai bun moment pentru a implementa o serie de reforme complexe, care sa ajute ulterior cresterea economica, mai ales daca viitorul Guvern se va baza si pe o sustinere parlamentara confortabila.

Probabil ca nu vom asista la ajustari dure in anul 2017, in conditiile in care vom avea crestere economica, noul Guvern va gestiona mai eficient resursele publice si deficitul bugetar, nu vor fi derapaje fiscale iar riscurile externe vor fi moderate - Dan Armeanu, economist

Borna de 5% crestere economica va fi tot mai greu de atins

Economistul Dan Armeanu sustine ca numai prin impulsuri fiscale nu se poate asigura sustenabilitatea cresterii economice si nici nu se poate depasi pragul de 5%. Astfel, in lipsa investitiilor, borna de 5% crestere economica va fi tot mai greu de atins in urmatorii ani.

El atrage atentia ca, in acest an, cresterea economica, desi semnificativa, nu a fost sustinuta de nicio masura efectiva si, dimpotriva, prin "sacrificarea investitiilor si dezastrul din fondurile europene" formarea bruta de capital a avut o contributie redusa la PIB, cresterea fiind ajutata cel mai mult de consum.

O veste buna este faptul ca investitiile straine directe au contrabalansat efectul negativ al majorarii deficitului de cont curent, ca urmare a cresterii puternice a consumului.

"In 2017 economia va continua sa creasca intr-un ritm mai redus, de aproximativ 3,5% pe baza contributiei mai reduse a consumului si probabil a relansarii investitiilor. In conditiile in care investitiile de orice natura (publice, private, straine sau din fonduri europene) devin o prioritate pentru noul Guvern, atunci putem asista in anul urmator la o crestere de peste 4%", spune Armeanu.

Nori negri si in fiscalitate

Nici in ceea ce priveste fiscalitatea, care este in mod firesc conectata cu performanta economiei, lucrurile nu vor fi prea optimiste anul viitor. In pofida cresterii economice puternice din acest an, Gabriel Sincu, director executiv in cadrul departamentului de taxe al EY Romania, sustine cu certitudine ca in 2017 vom avea de-a face cu o crestere a fiscalitatii, "fie ca vorbim de cresterea impozitului pe dividende de la 5% la 10% sau chiar la 16%, fie ca vorbim de renuntarea la prognozata reducere de TVA de la 20% la 19%".

Practic, noul guvern va trebui sa faca ceva pentru a echilibra bugetul care are un potential semnificativ de a intra in deriva.

Modernizarea administrarii fiscale va bate pasul pe loc si, odata cu plecarea tehnocratilor de la ANAF, inspectorii vor reveni la vechile practici abuzive ce vor da mult de lucru consultantilor si avocatilor de litigii fiscale - Gabriel Sincu, consultant fiscal

Pe de alta parte, la nivel european, masura de adoptare a unei baze unice de calcul a impozitului pe profit va face cativa pasi importanti, in linie cu evolutiile internationale impotriva transferului de profituri in paradisurile fiscale, ceea ce va duce la o regandire a politicilor de preturi de transfer ale multinationalelor operand in UE, a mai precizat Sincu in cadrul prognozelor anuale realizate de DC Communication.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri