Catalin Beciu s-a intalnit, vineri, cu reprezentantii oamenilor din industria romaneasca a lemnului. Sedinta a fost organizata la solicitarea mediului de afaceri. "Oamenii de afaceri din industria lemnului au dorit sa aduca in atentia autoritatilor o eventuala pozitie de monopol pe achizitiile de masa lemnoasa ocupata de firma Holzindustrie Schweighofer, fapt ce ar aduce atingere justei concurente in domeniu. Urmare a celor semnalate, domnul Secretar de Stat Catalin Beciu a inaintat in regim de urgenta catre Consiliul Concurentei o solicitarea de punct de vedere in acest caz particular", se arata intr-un comunicat al ministerului citat de Mediafax.

O alta tema a intalnirii a fost expunerea problematicilor cu care se confrunta acest sector al economiei si a vizat gasirea unor solutii practice pentru subiectele aduse in discutie. Ministerul Mediului a declansat un control la Holzindustrie Schweighofer privind legalitatea achizitionarii de catre companie a materialului lemnos taiat din paduri, a declarat, joi, ministrul de resort Gratiela Gavrilescu.

Ministrul Gratiela Gavrilescu a spus ca Directia Generala de Control a Ministerului Mediului a declansat, din ordinul sau personal, un control amplu la compania Holzindustrie Schweighofer prin care se urmareste legalitatea achizitionarii de catre aceasta societate de material lemnos taiat din paduri, iar Garda de Mediu, pe de alta parte, a inceput sa faca saptamana aceasta un control al calitatii aerului la o fabrica de la Radauti, care produce PAL folosind formaldehida.

Senatorul Neculai Bereanu (PSD) declara, tot joi, ca solicita ministrului Mediului, Gratiela Gavrilescu, ca, prin Corpul de Control, sa dispuna o verificare de fond la punctele de lucru din Romania ale Holzindustrie Schweighofer.

"Am suspiciuni rezonabile ca la aceasta firma s-au achizitionat cantitati de lemn provenit din taieri ilegale. Am vazut atat filmarile facute de o organizatie de protectia mediului din care reiese ca o astfel de practica e acceptata la Holzindustrie Schweighofer, dar am si sesizari pe aceasta tema de la oameni din zona de munte a judetului Suceava", a spus Bereanu.

Organizatia de mediu Environmental Investigation Agency (EIA) sustinea, intr-un comunicat de presa, ca a dat publicitatii filmari care prezinta conducerea companiei Holzindustrie Schweighofer Romania acceptand cu buna stiinta si recompensand lemnul taiat ilegal printr-un sistem de bonificatie. In replica, intr-un comunicat postat pe site-ul companiei, Holzindustrie Schweighofer a anuntat ca va initia o ancheta interna pentru a verifica procesul de achizitionare a lemnului si sustine ca indeplineste toate cerintele legale impuse de statul roman.

Controalele de la Holzindustrie Schweighofer, extinse si la firme care furnizeaza lemn sau produc PAL

Ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, a declarat, vineri, la Suceava, ca verificarile la fabricile companiei austriece Holzindustrie Schweighofer vor fi extinse si la societati care furnizeaza masa lemnoasa, produc PAL si MDF, dar si la producatori si utilizatori de formaldehida.

”Vom verifica societatea austriaca, dar si societatile care furnizeaza masa lemnoasa. (...) Sa vedem cum a circulat masa lemnoasa catre Holzindustrie Schweighofer. Nu va exista clementa pentru cei care incalca legea”, a afirmat, intr-o conferinta de presa, ministrul Gratiela Gavrilescu.
Ea a mentionat ca, daca se vor constata ilegalitati, vor fi anuntate Parchetul General si toate institutiile abilitate. ”In acelasi timp am demarat si un control amplu prin comisarii Garzii de Mediu la toate societatile care produc PAL si MDF, precum si la societatile care produc si utilizeaza formaldehida”, a spus Gavrilescu.

Ministrul a mai spus ca primele rezultate in urma verificarilor privind provenienta lemnului folosit ar urma sa fie facute publice luni, iar la sfarsitul saptamanii viitoare se asteapta si rezultatele la celelalte controale.

Ministrul Gratiela Gavrilescu declara, joi, la Galati, ca Directia Generala de Control a Ministerului Mediului a declansat, din ordinul sau personal, un control amplu la compania Holzindustrie Schweighofer prin care se urmareste legalitatea achizitionarii de catre aceasta societate de material lemnos taiat din paduri, iar Garda de Mediu, pe de alta parte, a inceput sa faca saptamana aceasta un control al calitatii aerului la o fabrica de la Radauti, care produce PAL folosind formaldehida.

In acest context, Gavrilescu a afirmat ca a luat act de actiunile de protest programate pentru sfarsitul acestei saptamani fata de taierile ilegale de arbori si a spus ca si-ar dori ca toti romanii sa se opuna acestui fenomen. Ulterior, reprezentantii Holzindustrie Schweighofer au declarat, joi ca autoritatile competente verifica in mod regulat fabricile unitatii.

Citeste si:

“Autoritatile competente verifica fabricile noastre in mod regulat. Apreciem in mod special initiativa autoritatilor de a face supra-controale in acest moment”, preciza compania.

Firma austriaca isi exprima speranta ca rezultatele controalelor vor combate “acuzele nedrepte” facute de mai multe organizatii neguvernamentale la adresa companiei. “Asteptam rezultate care sa combata acuzatiile nedrepte facute la adresa Holzindustrie Schweighofer initiate de o serie de ONG-uri”, mai arata sursa citata.

Totodata, compania sustinea ca fabricile sale ”functioneaza la cele mai inalte standarde tehnice si au sarcina sa respecte toate obligatiile legale”. ”Fabricile Holzindustrie Schweighofer nu prelucreaza lemn care nu este insotit de documentele care atesta provenienta legala si dupa caz, originea”, subliniau reprezentantii Holzindustrie Schweighofer.

Senatorul PSD de Suceava Neculai Bereanu, membru al Comisiei de mediu, a solicitat, in 30 aprilie, ministrului Mediului sa dispuna un control de fond la Holzindustrie Schweighofer si sa stabileasca daca exista masa lemnoasa provenita din taieri ilegale, sustinand ca are sesizari in acest sens de la oameni.

"Am suspiciuni rezonabile ca la aceasta firma s-au achizitionat cantitati de lemn provenit din taieri ilegale. Am vazut atat filmarile facute de o organizatie de protectia mediului din care reiese ca o astfel de practica e acceptata la Holzindustrie Schweighofer, dar am si sesizari pe aceasta tema de la oameni din zona de munte a judetului Suceava", spunea Bereanu.

El sustinea ca ar trebui ca, in acest caz, Corpul de Control al Ministerului Mediului sa evalueze toata masa lemnoasa aflata in depozitele Holzindustrie Schweighofer. Senatorul PSD amintea si ca Senatul a respins, la inceputul acelei saptamani, solicitarea presedintelui Klaus Iohannis de reexaminare a Codului Silvic, care prevede, intre altele, eliminarea posibilitatii ca o firma sau un grup de firme sa detina monopolul exploatarii si procesarii masei lemnoase din Romania.

Organizatia de mediu Environmental Investigation Agency (EIA) sustinea, intr-un comunicat de presa, ca a dat publicitatii filmari care prezinta conducerea companiei Holzindustrie Schweighofer Romania acceptand cu buna stiinta si recompensand lemnul taiat ilegal printr-un sistem de bonificatie.

In replica, intr-un comunicat postat pe site-ul companiei, Holzindustrie Schweighofer anunta ca va initia o ancheta interna pentru a verifica procesul de achizitionare a lemnului si sustine ca indeplineste toate cerintele legale impuse de statul roman.

Foto: Shutterstock / Wood preparation