Pe piata agregatelor, volumul vanzarilor Holcim in Romania a inregistrat o crestere de aproape doua ori, pe fondul unui declin al preturilor din piata de 19,6%, potrivit datelor publicate joi de companie.

"Activitatile Holcim in Europa de Est s-au accelerat pe unele piete, Romania inregistrand cresteri ale volumelor pe toate cele trei segmentele, respectiv ciment si clincher, agregate si betoane. Romania a consemnat cresteri semnificative datorita activitatilor de constructii din zona Bucurestiului", se arata in raportul Holcim.

La nivel global, grupul s-a confruntat din nou cu un mediu economic marcat de ritmul moderat de crestere si de incertitudini.

In 2015, Holcim anticipeaza cresteri ale volumului vanzarilor de ciment, cu exceptia Europei si regiunii Africa si Orientul Mijlociu.

Profitul net al Holcim a crescut cu 36,4% in primul semestru, la 542 milioane de euro. Vanzarile au urcat cu 11,9%, la 8,18 miliarde de euro.

Evolutie de peste 25% a vanzarilor si pentru Lafarge

De o evolutie pozitiva a vanzarilor s-a bucurat si compania Lafarge, companie care a raportat la nivel local o crestere a vanzarilor de 25,2% in volum.

a aceasta crestere, volumul a avut o contributie de 30,4%, in timp ce preturile, mixul produselor si cel al clientilor au avut un impact negativ de 5,2%.

In trimestrul al doilea, volumul vanzarilor Lafarge in Romania a avansat cu 37%, sustinut de trendul solid de pe segmentul constructiilor rezidentiale si cel al constructiilor non-rezidentiale.
Pentru 2015, Lafarge a imbunatatit estimarea referitoare la cresterea volumului de ciment in Romania de la 2%-5% la 4%-7%.

Citeste si:

Holcim a fuzionat cu grupul francez Lafarge la inceputul lunii iulie. Holcim si Lafarge au convenit in luna aprilie a anului trecut o fuziune prin schimb de actiuni, care a creat cel mai mare producator de ciment din lume, cu vanzari anuale de aproximativ 40 de miliarde de euro.

Cele doua companii au raportat pentru ultima oara separat rezultatele financiare.

Decizia Holcim si Lafarge a fost ca in tari precum Romania, Germania si Ungaria sa vanda in totalitate activele uneia dintre companii.

In Romania, vor fi pastrate activele Holcim, care includ doua fabrici de ciment, in Campulung si Alesd, o statie de macinare si un terminal de ciment la Turda, 13 statii ecologice de betoane, trei statii de agregate, doua statii de lianti speciali si un terminal de ciment in Bucuresti.

La inceputul lunii februarie, producatorul irlandez de ciment CRH a ajuns la un acord cu cele doua companii pentru a cumpara cea mai mare parte dintre activele scoase la vanzare de acestea, inclusiv pe cele din Romania, pentru 6,5 miliarde de euro.

Holcim Romania avea la sfarsitul anului trecut 792 de angajati, capacitatea totala de productie a companiei fiind de 6,1 milioane de tone de ciment.