Producatorul francez de materiale de constructii Lafarge, companie care si-a vandut operatiunile locale catre irlandezii de la CRH, a inregistrat o crestere de 25,2% a vanzarilor de ciment in primul semestru din punctul de vedere al volumului de vanzari la nivel local, potrivit datelor publicate de companie.

La aceasta crestere, volumul a avut o contributie de 30,4%, in timp ce preturile, mixul produselor si cel al clientilor au avut un impact negativ de 5,2%.

In trimestrul al doilea, volumul vanzarilor Lafarge in Romania a avansat cu 37%, sustinut de trendul solid de pe segmentul constructiilor rezidentiale si cel al constructiilor non-rezidentiale.
Pentru 2015, Lafarge a imbunatatit estimarea referitoare la cresterea volumului de ciment in Romania de la 2%-5% la 4%-7%.

In Europa Centrala si de Est, volumul vanzarilor in termeni comparabili a urcat cu 4% in trimestrul al doilea, ca urmare a deschiderii unei noi fabrici in Rusia si a evolutiilor pozitive din Romania.

La nivel de grup, volumul vanzarilor de ciment ale Lafarge, in termeni comparabili, a scazut cu 3%, din cauza exporturilor mai mici. Volumele au fost sustinute de trendurile pozitive din numeroase piete, precum Romania, Filipine, Egipt si Canada, dar cresterea a fost limitata in Statele Unite. Pe alte piete conditiile economice sunt mai dificile, cum este cazul Frantei, Braziliei si cel al Irakului.

Vanzarile din trimestrul al doilea ale Lafarge au crescut usor, la 3,54 miliarde de euro.

Cum au evoluat vanzarile Lafarge la nivel de grup

Lafarge, care a fuzionat cu grupul elvetian Holcim la inceputul lunii iulie, a inregistrat o pierdere de 381 de milioane de euro in trimestrul al doilea, generata in mare parte de costurile legate de fuziune. La sase luni, pierderea este de 477 milioane de euro.

In ultimul raport financiar separat al companiei, Lafarge a anuntat ca a bugetat costuri de 450 de milioane de euro legate de vanzarea de active producatorului irlandez de ciment CRH.

Lafarge precizeaza ca pierderile generate de vanzarea unorsa dintre active urmeaza sa fie compensate de alte active, cand tranzactia va fi finalizata in semestrul al doilea.

La inceputul lunii februarie, CRH a ajuns la un acord cu Holcim si Lafarge pentru a cumpara cea mai mare parte dintre activele scoase la vanzare de cele doua companii, inclusiv pe cele din Romania, pentru 6,5 miliarde de euro. Cele doua fabrici de ciment ale Lafarge din Romania, de la Medgidia si Hoghiz, si statia de macinare de la Targu Jiu vor fi preluate de producatorul irlandez CRH.

Holcim si Lafarge au convenit in luna aprilie a anului trecut o fuziune prin schimb de actiuni, care va crea cel mai mare producator de ciment din lume, cu vanzari anuale de aproximativ 40 de miliarde de euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri