Monsson Group va demonta turbinele parcului eolian de la Targusor, judetul Constanta, intrucat din cauza schimbarilor din legislatia energiilor regenerabile proiectul a devenit nefezabil din punct de vedere financiar.

"In urma reglementarilor legislative adoptate de Guvern in ultimii doi ani si a incertitudinii din piata de energie regenerabila, Monsson Group a decis impreuna cu partenerii din proiect demontarea turbinelor eoliene din CEE Targusor de 27 MW (judetul Constanta). Din pacate, schimbarea majora a legislatiei energiilor regenerabile nu mai permite proiectului sa se mai incadreze in parametrii economici estimati initial, devenind nefezabil din punct de vedere financiar. Astfel, s-a decis demontarea turbinelor eoliene", se arata intr-un comunicat al companiei semnat de Sebastian Enache, business development manager, scrie Mediafax.

In aceste conditii de piata, Monsson Group analizeaza in prezent decizia de a-si reorienta investitiile si capitalul in alte tari din Uniunea Europeana si nu numai. Monsson va pastra totusi infrastructura parcului eolian si statia de transformare.

"Specific, in urma acestei decizii de la CEE Targusor, Monsson Group va demonta turbinele eoliene, insa va pastra intacta infrastructura parcului eolian si statia de transformare, o decizie in legatura cu viitorul investitiei urmand sa fie luata in cateva luni. Parcul eolian de la Targusor are o capacitate totala de 27 MW, a fost instalat in 2012, dar nu a fost niciodata pus in functiune, pe fondul contextului legislativ nefavorabil investitiilor in domeniu", se mai arata in comunicatul citat.

Infiintat in anul 1997, Monsson Group este unul dintre cei mai mari dezvoltatori din domeniul eolian din Romania, cu un portofoliu de proiecte de peste 2.400 MW. Potrivit companiei, Monsson a investit in Romania peste 200 de milioane de euro, in constructia si operarea de parcuri eoliene si fotovoltaice. In prezent, Monsson Group desfasoara operatiuni in 20 de tari de pe patru continente.

Citeste si:
Un barbat a fost amenintat cu un pistol in Constanta
Un barbat a fost amenintat cu...

Productia de energie regenerabila este sprijinita de stat prin mecanismul certificatelor verzi. Acest sistem prevede ca producatorii de energie verde primesc gratuit certificatele verzi. Producatorii vand aceste certificate furnizorilor de energie, obligati prin lege sa le cumpere. Dupa ce le cumpara, furnizorii includ costul de achizitie a certificatelor verzi in facturi. Astfel, factura platita de toti consumatorii creste, iar energia verde este practic finantata de populatie si firme.

In urma cu doi ani Guvernul a observat, dupa ce mari companii consumatoare de energie au lansat ipoteza iesirii de pe piata sau pe cea a reducerii productiei, acuzand costurile ridicate ale energiei verzi, ca sprijinul acordat energiei verzi cauzeaza dificultati consumatorilor in ceea ce priveste plata facturilor. Din 2013 Guvernul a decis sa reduca sprijinul acordat energiei verzi, ceea ce a nemultumit investitorii in unitati de productie a energiei regenerabile.

De asemenea, investitorii din domeniu acuza ANRE ca vrea sa impuna in 2016, pentru al treilea an consecutiv, o cota obligatorie de energie electrica produsa din surse regenerabile de energie sub cea stabilita de lege, respectiv de 12,15%, fata de nivelul de 17% prevazut initial in Legea 220/2008.

Citeste si:
Femeie accidentata mortal in timp ce se deplasa cu trotineta electrica
Constanta: Femeie accidentata...

Sursa foto: Turbine eoliene/ Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
O platforma de investii preia un terminal din Portul Constanta