Monsson Group, cel mai mare dezvoltator de parcuri eoliene din Romania, este aproape de a incheia cu guvernul din Qatar un contract urias. Proiectul vizeaza constructia unui complex de desalinizare a apei, de producere a electricitatii din surse regenerabile si stocare a energiei.

“Ideea este ca apa sa fie desalinizata folosind electricitatea produsa de un parc eolian si unul fotovoltaic”, a declarat pentru wall-street.ro Sebastian Enache, business development manager in Monsson.

El a precizat ca in partea a doua a acestui an va fi gata un proiect-pilot privind partea de desalinizare si producere a energiei, Monsson aflandu-se in prezent in faza finala de selectare a furnizorilor de echipamente. Statia de desalinizare a apei va avea o capacitate de 400.000 metri cubi, iar unitatile de generare a electricitatii vor avea o putere instalata de 400 MW.

Enache nu a precizat valoarea proiectului, dar a afirmat ca este comparabila cu investitia in cel mai mare parc eolian din Romania. Acest parc eolian, cu o putere de 600 MW, a fost dezvoltat de Monsson in Dobrogea si apoi vandut cehilor de la CEZ, care au investit 1,1 miliarde de euro in dezvoltarea lui.

Monsson continua extinderea in afara tarii si isi diversifica oferta

Monsson Group, infiintat de omul de afaceri Emanuel Muntmark, este prezent in peste 25 de tari, iar anul trecut a inregistrat o cifra de afaceri de 50 milioane de euro, nivel similar cu cel din 2014. Grupul a intrat in 2015 pe noi piete, precum cea poloneza si cea neo-zeelandeza, unde are activitati de mentenanta si servicii pentru parcuri eoliene.

“Strategia noastra de acum doi ani, de a ne extinde in afara tarii, s-a dovedit a fi buna. In afara, pietele sunt stabile. 2015 a fost un an de stabilizare pentru noi”, a spus Enache, adaugand ca, in acest an, Monsson are asteptari mari de la piata din Turcia. O alta piata cu potential este cea din Republica Moldova, unde Monsson are deja o serie de lucrari, si care se va deschide in urmatorii ani.

Totodata, grupul si-a diversificat oferta de servicii si pe segmentul parcurilor fotovoltaice, astfel ca in acest moment, din cei aproape 900 MW instalati in unitati de generare a energiei verzi pentru care Monsson presteaza servicii de mentenanta, circa 40% sunt reprezentati de fotovoltaice, iar restul de eoliene.

In sectoarele eolian si fotovoltaic din Romania lucreaza direct si indirect 20.000 de oameni, insa acest sector se afla “in pragul falimentului”” din cauza deciziilor guvernului de a reduce sprijinul pentru energia verde. Potrivit lui Enache, “tot ce se invarte si are pale este in pragul falimentului”.

De altfel, Monsson a demontat turbienele ridicate intr-un parc eolian de aproape 30 MW in care a investit 50 milioane de euro din cauza schimbarilor legislative care au facut ca investitiile in acest fel de surse de energie sa devina nerentabile.

“Cautam pe cineva rezonabil in Guvern care sa vrea sa ne ajute. Autoritatile sunt de acord cu noi, dar nu fac nimic”, a afirmat Enache.
Totusi, grupul nu a abandonat acest proiect, care ar putea fi reluat daca schimbarile legislative vor redeveni favorabile investitiilor in energie verde. Parcul eolian este momentan in conservare, iar turbinele demontate se afla in depozite.

“Problema este ca veniturile parcurilor eoliene au scazut de la 140 la 36 euro/MWh. Daca ii dadeam drumul, parcul si-ar fi scos banii in 50 de ani. Putem instala acolo orice tip de turbine, exista si posibilitatea de a opta pentru alte turbine”, a continuat Enache. El a adaugat ca in niciuna dintre tarile in care grupul este prezent nu exista situatii de insolventa a firmelor de energie regenerabila, si opineaza ca in cazul Romaniei este vorba de “rea intentie”.

Tot mai multi navigatori eolieni

Monsson intentioneaza sa deschida in acest an si cursuri de pregatire a inginerilor pentru turbine eoliene off-shore, Enache fiind convins ca in cativa ani astfel de turbine vor aparea si in Romania. In 2015, prin centrul de pregatire a tehnicienilor in sectorul eolian deschis de Monsson in Constanta au trecut 1.000 de oameni.

“Peste 30% dintre tehnicienii din sectorul eolian au un regim de munca similar cu al navigatorilor, care jumatate de an sunt pe mare. Tehnicienii sunt trei saptamani intr-un loc, altele trei in alt loc. Ei sunt navigatorii eolieni”, a precizat Enache. Monsson are, in Romania si strainatate, aproximativ 500 de angajati.

Sursa foto: majeczka/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri