Curatarea pietei producatorilor de energie din surse regenerabile ar fi benefica, spune Mihnea Craciun, deputy director al BERD Romania, opinie contrazisa in schimb de catre Sebastian Enache, business development manager al Monsson Group, unul dintre cei mai mari dezvoltatori de energie eoliana din Romania.

"O curatare a pietei ar putea fi benefica, dar problema este ca ii pierdem pe cei mici", a spus Craciun.

Producatorii de energie verde, in special eoliana si fotovoltaica, sunt nemultumiti de deciziile guvernelor din ultimii ani de a reduce sprijinul acordat acestei industrii. Potrivit lui Enache, de la o rata de rentabilitate de 10-12% acum trei ani, acum s-a ajuns la aproape minus 2%.

"Nu avem ce curata, e energie curata. Toti produc la fel, diferenta o fac solutiile de finantare", a afirmat Enache. El a adaugat ca, in anii de boom ai energiei verzi, companiile dezvoltatoare au luat credite de la banci garantand cu venituri de 146 euro/MWh, insa acum veniturile sunt de 36 euro/MWh.

"Ca investitor trebuie sa sustin respectarea legilor initiale", a adaugat Enache.

Catalina Dragomir, director general al Vestas Romania, a afirmat ca "e utopic" sa creada cineva ca se poate reveni la situatia initiala. Industria de energie verde asteapta un raspuns clar de la autoritati la propunerile care au fost deja inaintate.

"Raspunsul pe care il primim de fiecare data e «veniti cu altceva, mai faceti o propunere«", a spus Dragomir.

Irina Moinescu, partener in firma de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii, a precizat ca printre doleantele producatorilor de energie verde este cresterea valabilitatii certificatelor verzi de la un an, cat este in prezent, la zece ani, precum si crearea unui mecanism de valorificarea a certificatelor verzi emise in 2013. Majorarea cotei de energie verde in consumul final de electricitate ar duce insa la o crestere a valorii facturilor de energie, a admis Dragomir.

Totodata, industria de profil cere autoritatilor revenirea la cotele anuale obligatorii initiale din legea 220 sau la niveluri cat mai apropiate, avand in vedere ca nivelul acutal este redus.

"Aceste propuneri vin din partea industriei si a Ministerului Energiei. Legislatia e contradictorie. Daca nu vom vedea masuri de echilibrare a situatiei, tot mai multi jucatori isi vor pune poblema instantei, asta e ultima solutie”, a mai spus Dragomir.

Sursa foto: Paul Michael Hughes

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri