Vesti bune: 1 din 2 companii isi creste volumele de angajari in a doua parte a lui 2015

Un procent de 47% dintre companii apreciaza o crestere a volumului de angajari in a doua parte a anului 2015, mai multe decat in primele luni ale anului, se arata intr-un studiu realizat de firma de consultanta OD&M, divizie a companiei de resurse umane Gi Group. In acelasi timp, doar 9% dintre organizatii apreciaza o scadere a angajarilor.

Un procent mare din randul companiilor mari si foarte mari, raporteaza o crestere in volum fata de prima jumatate a anului, estimarea medie a procentului de crestere fiind de 12%, respectiv 4%. Companiile de marime mijlocie spre mare tind a fi mai echilibrate fata de politica de angajare, 50% raportand o mentinere a volumului, si doar 36% dintre ele estimand o crestere medie cu 10%. Estimarea medie de crestere cea mai mare se inregistreaza in randul companiilor de marime mijlocie, indicand un volum mai mare al angajarilor cu 23 de puncte procentuale.

Pentru companiile mari si foarte mari, angajarile in urmatoarea perioada vizeaza intr-un procent relativ mare personalul cu studii medii sau necalificat si/sau cu formare tehnica/inginerie.

Companiile vor angaja in urmatoarea perioada in special personal experimentat, exceptii de la acest trend fiind inregistrate in cadrul companiilor foarte mari si a celor mijlocii spre mari. Organizatiile foarte mari se centreaza pe angajarea specialistilor in perioada in timp ce companiile mijlocii spre mari se concentreaza pe atragerea juniorilor.

Citeste si:
AMOFM: Doar 1,2 din 100 Bucureșteni este șomer
AMOFM: Doar 1,2 din 100...

Angajarea personalului de tip middle si top management nu reprezinta un obiectiv principal pentru perioada urmatoare, aceasta categorie de personal inregistrand alaturi de specialisti, un declin puternic in randul celor ce estimeaza o reducere a volumului de angajari, semn ca necesarul de acest personal a fost acoperit in prima jumatate a anului.

In ceea ce priveste companiile care au raportat o scadere a volumului de angajari in cea de-a doua parte a anului, acestea sunt in general cele de mici dimensiuni, iar reducerea este de -6% - -3%.

Companiile ce au estimat o scadere a volumului de angajari in urmatoarea perioada, arata ca vor fi afectate in principal personalul cu studii medii si necalificat. De regula, reducerea afecteaza departamentele suport (achizitii / logistica, contabilitate / finante, IT, resurse umane / juridic / administrativ), dar si vanzarile si marketing-ul.

Citeste si:
Ce beneficii extrasalariale primesc românii după un an de pandemie
Ce beneficii extrasalariale...

Domeniile in care se vor efectua angajari

Potrivit studiului, in anumite sectorare de activitate, precum cel energetic, a doua parte a anului pare sa fie complet dedicata angajarilor de personal, chiar daca estimarea medie de crestere este una scazuta. Sectoarele de publicitate si PR, si procese externalizate/centre telefonice tind sa-si mentina constant trendul angajarilor.

La fel, in agricultura nu se estimeaza o evolutie spectaculoasa, in mare parte din cauza specificului sezonier al activitatii. Cea mai mare crestere medie estimata se inregistreaza in sectorul productiei (17%), fiind urmata de cea din sectorul tehnologiei informatiilor si comunicatiilor (11%). Cei mai multi respondenti ce declara o scadere in volumul angajarilor in urmatoarea perioada sunt in sectorul comertului, scaderea medie estimata fiind de 5%. De regula, estimarile medii in scaderea volumului de angajari au valori mici, de pana in 5 puncte procentuale.

Studiul a fost realizat la finalul lunii iunie si au participat 405 companii cu activitate pe piata locala in diferite industrii.

Citeste si:
Chinezii sugerează în continuare că noul coronavirus își are...
Chinezii sugerează în...

Gi Group Romania ofera servicii de munca temporara si permanenta prin divizia Gi Group, recrutare si selectie prin divizia Barnett McCall si salarizare, administrare si consultanta in Dreptul Muncii prin divizia ePayPoint. Incepand din 2013, Gi Group Romania furnizeaza servicii de coaching si training in parteneriat cu Erickson International.

Sursa foto: Angajati, Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri