14 Septembrie 2015

Andrei Gerea: Constructia hidrocentralei Tarnita, investitie de 1 miliard de euro, ar putea incepe in 2016



Constructia hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarnita-Lapustesti, proiect estimat la un miliard de euro, ar putea incepe anul viitor, spune ministrul Energiei, Andrei Gerea, sustinand ca exista o ”competitie serioasa” pentru aceasta investitie.

”Acum s-au depus ofertele preliminare si urmeaza sa intram, in sfarsit, intr-un ritm normal pentru derularea unei investitii. Vrem sa vedem si ofertele financiare, probabil anul acesta", a spus ministrul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri, Andrei Gerea. Potrivit acestuia, exista o competitie serioasa pentru investitia de la Tarnita-Lapustesti, scrie Mediafax.

"Anul viitor, probabil, ar putea (incepe constructia - n.r.), daca totul merge bine. Au fost depuse oferte preliminarii, se discuta si dupa aceea urmeaza alte etape. In jumatate de an am putea afla si castigatorul licitatiei", a afirmat Gerea.

Trei consortii din China au ramas in cursa pentru proiectul evaluat la peste un miliard de euro al hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarnita-Lapustesti, in urma incheierii etapei de precalificare, a anuntat compania Hidro Tarnita, care administreaza proiectul. Cele trei consortii sunt Gezhouba Group Company Limited/Wu Lingpower Corporation, China Huadian Engineering/Guizhou Wujiang Hydropower si Huaneng Lancang River Hydropower/Hydrolancang International Energy. Cele trei consortii au indeplinit criteriile de precalificare cerute prin documentatia pentru precalificare, putand participa la urmatoarele etape ale procedurii de selectie investitori. Astfel investitorii precalificati vor fi invitati la rundele de negocieri preliminare si neangajante, pe baza ofertelor depuse de acestia.

In functie de rezultatele obtinute, societatea Hidro Tarnita S.A., sub coordonarea Comisiei de Negociere si Implementare, va elabora caietul de sarcini final, document care va contine toate elementele si conditiile ofertei finale si angajante, pe care investitorii precalificati vor fi invitati sa le depuna. Dupa finalizarea ultimei etape - cea de derulare a licitatiei cu oferta inchisa in plic sigilat -va fi desemnat un investitor castigator, care va semna toate documentele necesare participarii la actionariatul Hidro Tarnita S.A., in vederea realizarii, implementarii si operarii proiectului.
Hidocentrala de la Tarnita, de pe Somes, ar urma sa aiba o capacitate instalata de 1.000 MW si va fi realizata in sistem de parteneriat public-privat, cu finantare din partea investitorului, care urmeaza sa isi recupereze investitia din vanzarea energiei electrice pe piata.



Citeste si