Wal-Mart se confrunta cu o concurenta puternica pe mai multe fronturi, de la expansiunea liderului online Amazon.com la cea a magazinelor cu discount si a supermarketurilor care vor o parte din cota grupului pe piata articolelor de bacanie, relateaza Reuters, citata de Mediafax.

Operatiunile internationale ale Wal-Mart sunt presate de aprecierea dolarului, care erodeaza vanzarile. Directorul general al Wal-Mart, Doug McMillon, a declarat ca investitiile de 1,5 miliarde de dolari in salarii si training, inclusiv majorarea salariului minim din magazine de la 9 dolari pe ora la 10 dolari pe ora, sunt necesare pentru imbunatatirea serviciilor catre clienti si vor reprezenta trei sferturi din scaderea anticipata de 6%-12% a profitului pe actiune, anul viitor.

Wal-Mart a mai anuntat un program de rascumparare de actiuni in valoare de 20 de miliarde de dolari, dar scaderea cotatiei actiunilor cu 10% a redus capitalizarea grupului aproape in aceeasi masura. Retailerul intentioneaza totodata sa investeasca mai multe miliarde de dolari pentru reducerea preturilor, in urmatorii trei ani. Anuntul a provocat temeri legate de un razboi al preturilor, iar actiunile unor companii concurente precum Target si Home Depot au scazut la randul lor, cu 3,5%, respectiv 1,1%.

Sursa foto: Shutterstock