China Energy Company (CEFC) a convenit preluarea unei participatii de 51% la KMG International (KMGI), fostul Rompetrol Group, in cadrul unor acorduri in valoare totala de 4 miliarde de dolari semnate luni la Beijing, in industria petrolului si gazelor, telecomunicatii si energie nucleara.

O sursa apropiata situatiei a evaluat KMGI la 500 milioane dolari-1 miliard de dolari, transmite Reuters. Reprezentantii KMGI nu au fost disponibili pentru comentarii, informeaza Mediafax.

La nivel european, KMG International detine peste 1.000 de puncte de alimentare cu carburanti in Romania, Republica Moldova, Bulgaria, Franta, Spania, Georgia. Grupul opereaza doua rafinarii - Petromidia Navodari si Vega Ploiesti. CEFC si-a inceput activitatea in sectorul financiar, iar apoi s-a extins in industria petrolului si gazelor. Compania chineza intentioneaza sa investeasca "miliarde" de dolari pentru extinderea retelei de retail la peste 3.000 de benzinarii, a spus sursa.

O parte din finantare va proveni din fondul de dezvoltare a infrastructurii "Drumul Matasii" al Chinei, in valoare de 40 de miliarde de dolari. "Kazakhstanul este bogat in petrol si gaze si este un vecin bun al Chinei. Acordul corespunde strategiei guvernamentale", a aratat sursa.

China vrea sa relanseze vechiul Drum al Matasii, cun un plan ambitios de constructie de linii ferate, autostrazi, facilitati de petrol si gaze, retele electrice si alte legaturi cu tarile din Asia Centrala, Vestica si de Sud, in cadrul initiativei "O centura, Un drum". CEFC, care isi desfasoara majoritatea activitatilor in Shanghai si Beijing, si-a dezvoltat echipa de trading in Singapore, angajand 12 manageri de la grupurile energetice PetroChina si Sinopec, precum si alti fosti directori cu experienta in achizitii in industria energetica.

Totodata, CGN Mining, o subsidiara listata a companiei de stat China General Nuclear Power Corporation, a anuntat luni seara ca a incheiat un acord cu compania kazaha Kazatomprom pentru o participatie minoritara la aceasta, in vederea exploatarii zacamintelor de uraniu din Kazahstan. CGNPC Uranium Resources, o alta subsidiara, a China General Nuclear Power Corporation, va colabora la randul ei cu Kazatomprom pentru furnizarea de carburant clientilor din China, Kazakhstan si alte state.

Grupul KMG International (fostul Rompetrol Grup) a inregistrat in primele noua luni un profit net de 11,4 milioane dolari, fata de pierderi de 30 milioane dolari in perioada similara din 2014, chiar daca afacerile au scazut, ca urmare a declinului cotatiei titeiului la nivel international. Pe fondul deprecierii majore a materiilor prime (titei) si a produselor finite, cifra de afaceri bruta inregistrata de grup in primele noua luni a scazut cu 25%, de la aproximativ 10,3 miliarde dolari in aceeasi perioada a anului trecut la 7,7 miliarde dolari in ianuarie-septembrie anul acesta.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri