Compania malteza Premier Capital va plati 65,33 milioane de dolari pentru preluarea operatiunilor locale ale grupului american McDonald’s, tranzactie care include toate cele 67 de restaurante McDonald’s din Romania, cele 19 cafenele McCafé si franciza locala a McDonald’s.

"Suma care trebuie platita in cadrul tranzactiei se ridica la un total de 65,3 milioane de dolari, platibila in cea mai mare parte la punerea in aplicare a acordului de achizitie de actiuni, urmand ca restul sumei sa fie platita partial in termen de doua luni, iar ultima parte nu mai tarziu de 22 ianuarie 2017, conform termenilor acordului", se arata intr-un comunicat al Premier Capital, parte a grupului Hili Ventures, potrivit Mediafax.

La finele anului trecut, McD Systems of Romania avea active brute de 69,5 milioane de dolari si profit de 11 milioane de dolari (calculate potrivit standardelor americane GAAP), potrivit datelor furnizate de Premier Capital. McD Systems of Romania este unicul actionar al McDonald's Romania.

McDonald’s a anuntat, luni, ca transferul catre o structura de tip parteneriat pentru dezvoltare reflecta strategia generala de redresare a brandului condusa de presedintele si CEO-ul Steve Easterbrook, care include obiectivul pe termen lung de a opera 95% din restaurante in sistem de franciza la nivel global.

"Incepand cu 22 ianuarie 2016, Premier Capital a preluat ca proprietate si operatiuni toate cele 67 de restaurante McDonald’s din Romania si cele 19 cafenele McCafé si va asigura capitalul necesar pentru a finanta dezvoltarea McDonald’s in Romania", arata compania, intr-un comunicat.

Daniel Boaje, directorul general al companiei, care isi va pastra functia in cadrul noului parteneriat, a declarat ca restaurantele McDonald’s au atras in ultimii 20 de ani investitii de peste 160 de milioane de euro.

McDonald’s a mai aplicat acest model de business - intrare directa si apoi transferul operatiunilor catre un francizat - pe mai multe piete din Europa de Est, precum Republica Moldova (businessul a fost preluat de omul de afaceri Ilie Nastase), Bulgaria, Georgia sau Azerbaidjan.

Americanii au local 67 de restaurante cu afaceri de aproape 100 milioane de euro, fiind de departe cel mai mare jucator local de pe piata de restaurante. McDonald’s detine de astfel 10% din toata piata locala de restaurante.

Pentru Premier Capital din Malta, Romania devine a sasea piata unde compania detine franciza McDonald’s si va fi totodata si cea mai mare, in contextul in care local sunt deschise 67 de unitati sub brandul fast-food. Prin comparatie, in toate celelalte cinci piete sunt circa 60 de restaurante, potrivit site-ului Premier Capital. Compania malteza are licenta de dezvoltare de restaurante McDonald's si pentru Malta, Estonia, Letonia, Lituania si Grecia.

Achizitia McDonald’a Romania a fost facilitata de BRD Groupe Société Générale, mai arata retailerul. Lantul de tip fast-food McDonald’s, intrat pe piata locala cu un restaurant in Piata Unirii in 1995, este singurul nume strain de pe piata locala a restaurantelor care a venit direct, rivalii de la KFC, Pizza Hut si Subway operandu-si business-urile din Romania in sistem de franciza.

Sursa foto: Radu Bercan/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri