Philip Morris, unul dintre cei mai importanti producatori de tigari de pe piata locala, a ales Romania pentru lansarea iQOS, un dispozitiv care reprezinta un hibrid intre tigarile electronice si cele traditionale si care este conceput pentru a reduce efectele nocive ale fumatului. Mai mult, dispozitivul poate fi folosit si in spatiile inchise, spun oficialii Philip Morris.

“Chiar daca lucrurile s-au schimbat in mai multe domenii (felul in care vorbim acum la telefon sau conducem o masina), in industria tutunului nu au fost foarte multe inovatii. Fumam aproximativ la fel cum o faceam la inceputul anilor 1900. Exista 1,8 miliarde de fumatori in lume. Nu vorbim deci de un fenomen care va disparea in curand. Exista insa o ingrijorare crescanda privind efectele nocive ale fumatului”, spune Steen Hjortholm, CEO Philip Morris Romania.

Ce se afla in spatele dispozitivului iQOS (Intelligent Quality Operating System)? Potrivit CEO-ului Philip Morris Romania, compania a alocat 300 de oameni de stiinta din centrele de cercetare din Neuchatel (Elvetia) si Singapore, opt ani de cercetare si investitii de doua miliarde de dolari pentru acest proiect. Dispozitivul a fost lansat prima data in 2014 in Japonia, dupa care au urmat Italia, Elvetia si Romania.

“Deja in Japonia avem 2,4% cota de piata. In Japonia consumatorii sunt foarte preocupati sa nu ii deranjeze pe ceilalti. Am inceput vanzarea in 1.000 de magazine, dupa care am restrans numarul magazinelor de unde pot achizitionate dispozitivele. Avem ca tinta ca in termen de 5 ani sa ajungem la 10% cota de piata in tarile in care am lansat iQOS”, explica Steen Hjortholm.

Pentru Romania planurile vizeaza momentan doar vanzarea online a dispozitivului. Pretul este de 400 de lei, iar pachetul de zece cartuse poate fi achizitionat pentru 170 de lei. “In Romania vrem sa mergem mai mult spre online. Mergem mai lent pentru a intelege necesitatile consumatorilor, diferite de cele ale japonezilor sau italienilor”, mai spune Hjortholm.

Citeste si:
JTI: Ordonanta "114 bis" arde piata legala a tigaretelor
JTI: Ordonanta "114 bis" arde...

iQOS se diferentiaza de oferta actuala prin faptul ca in loc sa arda tutunul il incalzeste la 300 de grade, livrand acelasi nivel de nicotina. Reduce in schimb celelalte componente nocive din fumul de tigara cu pana la 95%, potrivit datelor companiei.

Un sfert dintre adultii din Romania se declara fumatori, iar patru din zece au incercat sa renunte la acest obicei in ultimul an. Potrivit unui studiu derulat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie – IRES, doar un procent de 30% dintre respondentii care ies in localuri minim o data pe an afirma ca legea anti fumat le va influenta comportamentul. Marea majoritate, 69%, declara ca obiceiurile lor nu vor fi influentate de legea anti-fumat.

“Consumul domestic nu va fi de ajuns pentru a acoperi impactul noilor interdictii, astfel ca, in prima faza, estimam o crestere semnificativa a preturilor tigarilor. Pe de alta parte, asistam deja la o reorientare a producatorilor si comerciantilor catre solutii alternative, precum vanzarea de tigari electronice si alte tipuri de dispozitive. Nu este exclus, in contextul masurilor prohibitive care vor intra in vigoare in martie, sa asistam la o regandire a promovarii consumului de tigari prin dezvoltarea unor spatii de fumat alternative, in aer liber, care sa respecte legislatia in vigoare”, arata o analizavKeysFin.

Citeste si:
Finantele, avide dupa bani: Cat vor atrage dupa cresterea accizelor
Finantele, avide dupa bani:...

Grupul american Philip Morris International este prezent pe plan local din 1993, cinci ani mai tarziu incepandu-si productia in urma unei investitii de 100 mil. dolari in fabrica din Otopeni, judetul Ilfov. Philip Morris International este prezent in Romania prin doua companii: Philip Morris Trading (platforma de distributie) si Philip Morris Romania (fabrica de tigarete).


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Dragos Bucurenci, despre cum sa construim un viitor fara fum
Setari Cookie-uri