„Plafar au o problema cu un teren pe care cultivau plante pentru fabricarea produselor. Un primar l-a luat abuziv si nu mai putem sa-l luam inapoi. Acela era cel mai mare teren al lor”, a declarat Baciu pentru WALL-STREET.RO.

Plafar a fost infiintata in 1999, avand ca obiect principal de activitate productia, industrializarea si comercializarea la intern si la export a plantelor medicinale, aromatice, toxice si stupefiante.

Terenul apartine Plafar din anul 2000, cand fostul Minister al Industriei si Comertului a eliberat certificatul de atestare a dreptului de proprietate.

Totusi, in 2009, comuna Rast, prin primarul Iulian Silisteanu, nerecunoscand ca valabil certificatul de atestare a dreptului de proprietate, a actionat Plafar in judecata, revendicand terenul.

„In noiembrie 2012, Comuna Rast, prin primarul Silisteanu, a depus la Judecatoria Bailesti actiune de revendicare impotriva Plafar pentru teren, actiune care a fost respinsa, iar Tribunalul Dolj a respins recursul prin sentinta civila 3025/2012, care a ramas definitiva si irevocabila la data de 30 mai 2013”, potrivit informatiilor furnizate de Ministerul Economiei, actionarul Plafar.

Totusi, primarul comune Rast a refuzat „sistematic” sa inregistreze contractul de arenda si nu a eliberat adeverinta pentru teren.

Citeste si:

Din aceasta cauza, Plafar a nu a beneficiat de la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), prin arendas, de subventia pe suprafata pentru terenul de la Rast pentru anul 2015, termenul limita expirand la data de 10 iunie 2015.

„Dupa interventia domnului prefect al judetului Dolj, Sorin Raducanu (fost director APIA Dolj) primaria a eliberat in octombrie 2015 adeverinta necesara la APIA, insa antedatata cu data de 10 iulie 2015. Adeverinta nu a mai fost acceptata la APIA Dolj pentru completarea dosarului”, a precizat Ministerul Economiei.

Primaria Rast nu a putut fi contactata.

In 23 martie 2016, directorul Plafar a avut o intalnire cu seful APIA, insa „situatia a ramas blocata”, iar Plafar va retrimite documentatia cadastrala in vederea avizarii de catre primaria Rast si efectuarii demersurilor in vederea inscrierii proprietatii la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Dolj.

Compania a fost in insolventa in perioada 2009-2012. In 2007, Ministerul Economiei a vandut brandul companiei, pentru 1 milion de euro catre reteaua privata de farmacii Centrofarm, astfel ca Plafar a ramas doar cu un punct de lucru si fara o retea proprie de desfacere.

In 2014, Plafar a inregistrat o cifra de afaceri de 2,9 milioane de lei (5,3 milioane de euro) si pierderi de 5,7 milioane de lei. Compania avea, la sfarsitul anului 2014, aproape 130 de salariati, conform informatiilor dipsonibile la Ministerul Finantelor Publice.

Sursa foto: Ministerul Economiei