Ministerul Economiei nu va privatiza nicio companie din portofoliu in acest an. Inainte de un astfel de demers, institutia incearca sa profesionalizeze conducerea unor companii din portofoliu, pentru ca una dintre probleme ultimilor 25 de ani a fost tocmai managementul. Institutia pastoreste, printre altele, 49 de companii din sectoare precum resurse minerale, petrol si gaze naturale, energie, armament sau turism.

“In acest an nu incepem nicio privatizare. Mai intai, vrem sa profesionalizam conducerea companiilor de stat si sa le intarim managementul. Trebuie sa crestem eficienta acestor companii. Managementul e la pamant, asta este problema ultimilor 25 de ani”, a declarat intr-un interviu acordat wall-street.ro, Sorana Baciu, secretar de stat in Ministerul Energiei.

Ministerul Economiei si-a propus sa numeaca, in acest an, sefi pe alte criterii decat cele politice la Salrom, Cupru Min, Societatea Nationala Apele Minerale (SNAM) si Plafar.

Procesul de atragere a unor manageri competenti a inceput in urma cu mai bine de trei ani, dar a fost in mare parte decredibilizat tot de catre stat, din cauza alegerii in fruntea unor companii de stat importante tot a unor sefi din zona politica. Nu putine au fost cazurile cand fosti directori generali numiti politic au ajuns sa conduca aceleasi companii, sustinand insa ca au candidat ca manageri independenti.

“Nu vin atatia cati ne-am dori la selectii. Sunt temeri legate de intregul proces, de ce se va intampla dupa alegeri. Vrem sa intarim rolul statului ca actionar. Scolile economice nu au pus accent pe managementul de companie adecvat timpurilor in care traim”, a precizat Baciu.

Aceste companii fac parte dintr-un lot de 24 de firme din subordinea Ministerului Economiei la care ar urma sa fie numiti noi administratori si manageri profesionisti pe parcursul acestui an. Totusi, candidatii sunt putini si sceptici.

Ministerul Economiei si-a rezervat in acest an 19 milioane de lei (4,2 milioane de euro) pentru recrutarea unor manageri profesionisti la 16 companii de stat. Pentru fiecare companie, costul mediu de recrutare se apropie de 120.000 de euro. Potrivit informatiilor disponibile in piata de recrutare, suma necesara pentru recrutarea unui manager de top variaza intre 10.000 si 25.000 de euro.

“Cum se face ca romani care lucreaza in strainatate pentru companii pot performa, dar aici nu? Sistemul determina comportamentul oamenilor. Oamenii se tem de decizii. Sistemul public e paralizat. Este frica de inchisoare, dar si unele controale au fost abuzive”, a adaugat ea.

Secretarul de stat a spus ca in Romania o companie de stat nu poate concura cu una privata din cauza reglementarilor.

Sunt reglementari care se aplica doar societatilor de stat, nu si celor private. Incercam sa le descatusam.

Companiilor de stat le lipseste marketingul

Potrivit secretarului de stat, companiile de stat trebuie sa incerce sa isi creeze sau sa isi imbunatateasca departamentele de marketing. Spre exemplu, Salrom ar putea sa isi vanda sarea si saloanelor de SPA. In cazul acestei companii, singurul producator de sare din regiune, Ministerul Economiei intentioneaza sa pastreze pachetul majoritar de actiuni.

“Aici totul e autocrat, directiv. Ce motivare sa mai ai? De exemplu, la Salrom, ei ar putea sa isi vanda sarea la SPA-uri. Asta nu e bine marketata la ei. Apoi, apele minerale sunt o avutie nationala. La SNAM vrem sa atragem experti. Perseverenta e cheia in tot ce se intampla”, a adaugat Baciu.

La Plafar, companie ramasa fara brand, vandut in 2007 pentru 1 milion de euro, Ministerul Economiei vrea sa atraga un investitor sau un partener strategic care sa aiba expertiza in zona de marketing, astfel incat produsele companiei sa poata fi comercializate pe noi piete. Baciu a spus ca nu stie daca brandul poate fi recuperat. Plafar a fost in insolventa pana in 2012.

In privinta producatorului de cupru Cuprum Min Abrud, care detine 60% din rezervele de minereu de cupru ale Romaniei, Baciu a spus ca societatea are in derulare o licitatie pentru selectarea unei companii care sa ii cumpere minereul. Pana la inceputul acestui an, Cupru Min are contract cu firma Ronefer, controlata de Maria Gherghe, care ii cumpara toata productia si o revindea.

“Am pierdut trenurile la ei in ultimii ani. S-a incheiat contractul cu <<doamna de cupru>>, in februarie sau martie. Este in derulare o licitatie pentru un nou contract care va fi pe un an”, a precizat Baciu.

De altfel, Baciu a adaugat ca pana in luna octombrie, Ministerul Economiei vrea sa alcatuiasca o strategie pentru sectorul minier, care “a fost si este foarte prost administrat”.

Trebuie sa ne dezvoltam si pe piata de capital, care inca nu si-a atins potentialul

Sursa foto: Ministerul Economiei

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri