Ministerul Economiei a bugetat venituri de 56 milioane lei in acest an din privatizarea a trei companii, dar inca nu stie daca Guvernul vrea sa le vanda. Cele trei companii propuse la privatizare sunt Santierul Naval Mangalia, Plafar si Sanevit 2003.

Cele trei companii propuse la privatizare sunt Santierul Naval Mangalia, Plafar si Sanevit 2003. Atat Santierul Naval Mangalia, cat si Plafar, au facut obiectul unor memorandumuri privind demararea actiunilor in vederea privatizarii, aprobate de Guvern, in perioada 2013-2014.

„In eventualitatea in care actualul Guvern considera oportuna aplicarea prevederilor acestor Memorandum-uri pe parcursul anului 2016, este necesar ca sumele aferente derularii acestor proiecte sa fie incluse in Bugetul de privatizare. De altfel, cele doua societati au fost mentionate si in bugetul aferent activitatii de privatizare 2015”, a comunicat Ministerul Economiei, la solicitarea WALL-STREET.RO.

Suma obtinuta din vanzarea celor trei companii este bugetata ca venit al Departamentului pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (DPAPS), organism din structura Ministerului Economiei. Veniturile totale ale DPAPS estimate pentru anul curent se apropie de 66,5 milioane de lei. Aceeasi suma este prevazuta si la capitolul chetuieli.

Santierul Naval Mangalia, controlat de Ministerul Economiei, detine 48,99% din capitalul Daewoo Mangalia Heavy Industries (DMHI), companie privatizata in 1997 catre sud-coreenii de la Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering, care au o participatie de 50,99%. Anul trecut, Korea Development Bank, cel mai mare actionar al Daewoo Shipbuilding&Marine Engineering a anuntat ca societatea trebuie sa lichideze santierul din Mangalia si o companie eoliana din SUA, din cauza problemelor financiare grave cu care se confrunta grupul.

DMHI, cel mai mare constructor de nave din Romania, controlat de grupul sud-coreean Daewoo si de statul roman, a raportat pentru 2014 trecut pierderi record de 700 mil. lei, un nivel de aproape sapte ori mai mare fata de 2013. Celelalte doua companii pe care Ministerul Economiei vrea sa le vanda sunt Plafar si Sanevit 2003.

Plafar, infiintata in 1999 si avand ca obiect principal de activitate productia, industrializarea si comercializarea la intern si la export a plantelor medicinale, aromatice, toxice si stupefiante, a intrat in insolventa in 2009 la cererea Ministerului Economiei, actionarul majoritar. Autoritatile au vandut brandul Plafar in 2007 pentru 1 milion de euro catre reteaua de farmacii Centrofarm, astfel ca societatea a fost nevoita sa isi restranga obiectul de activitate la prelucrarea ceaiului si a cafelei. Plafar a iesit din insolventa in 2012.

Anul trecut, fabrica de seringi de unica folosinta Sanevit 2003 din Arad a fost scoasa la licitatie de Ministerul Economiei, la pretul de 32,6 milioane de lei, desi nu mai produce nimic de mai multi ani si are doar cativa angajati. Sanevit a fost deschisa in 1995, la acea data fiind prima fabrica din tara producatoare de seringi si ace medicale de unica folosinta. Fabrica are o capacitate de productie anuala de 200 de milioane seringi de unica folosinta si de peste 500 de milioane ace medicale.

„Precizam ca Sanevit 2003 SA a fost lansata la privatizare in anul 2015, dar nu a fost inregistrata nicio oferta de cumparare. In cursul trimestrului I al anului curent se va lansa o noua oferta de vanzare a intregului pachet de actiuni detinut de statul roman prin Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri”, potrivit notei de fundamentare a unei horarari de guvern.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri