Dupa cinci ani, Consiliul Concurentei a castigat toate procesele cu companiile petroliere pe care le-a sanctionat cu amenzi totale de 891 milioane lei (205 milioane euro). In 2011, Autoritatea pentru Concurenta a amendat sase companii petroliere pentru incheierea unei intelegeri anticoncurentiale de retragere simultana de pe piata a sortimentului de benzina Eco Premium.

“Toate cele sase cazuri au fost confirmate de Inalta Curte, ceea ce reprezinta recunoasterea faptului ca deciziile noastre sunt corecte si bine fundamentate. Regulile europene de concurenta se aplica strict in Romania atat de Consiliul Concurentei, cat si de instante si nici chiar cele mai mari companii nu sunt deasupra legii” a declarat intr-un comunicat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

OMV Petrom a primit cea mai mare amenda, de 366,5 milioane lei, urmata de Rompetrol Downstream (159,5 milioane lei), OMV Petrom Marketing (137,2 milioane lei) si Lukoil Romania (136,8 milioane lei).

OMV Petrom, Rompetrol Downstream si Lukoil sunt primi trei cei mai mari operatori de benzinarii din Romania. Amenzi mai mici au primit Mol Romania Petroleum Products (80,2 milioane lei) si ENI Romania (11,1 milioane lei).

Amenzile Concurentei, confirmate dar reduse

Dupa ce au fost amendate, toate cele sase companii (OMV Petrom, OMV Petrom Marketing, Rompetrol Downstream, Mol Romania Petroleum Products, ENI Romania si Lukoil Romania) au contestat in instanta decizia Consiliului Concurentei.

Citeste si:
Romania, de doua ori in pragul unei pene de curent generale
Romania a fost de doua ori in...

Instanta a mentinut amenzile, insa le-a redus in cazul fiecarei companii. Astfel, suma finala care a intrat in conturile ANAF este mai mica cu 20% fata de sanctiunile initiale ale Consiliului.

Amenda aplicata OMV Petrom, chiar daca a fost redusa de instanta la 297,8 milioane lei, este cea mai mare sanctiune aplicata de Consiliul Concurentei.

OMV Petrom Marketing a ramas, dupa decizia irevocabila a instantei, cu o amenda diminuata la 109,8 milioane de lei.

Instanta a redus si amenda Rompetrol Downstream la 122,7 milioane de lei. In cazul Lukoil Romania, amenda a fost redusa la 109,5 milioane lei.

Citeste si:
O noua statie de carburanti Rompetrol a fost inaugurata luna aceasta
O noua statie de carburanti...

MOL Romania a ramas cu o amenda redusa la 64,2 milioane lei, iar penalitatea pentru ENI Romania a fost micsorata la 8,6 milioane lei.

Sursa foto: mediafaxfoto.ro

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Cati bani scoatem in plus pentru un plin de carburant