Firma Netcity Telecom este in centrul unei investigatii derulate de catre Consiliul Concurentei. Firma controlata de grupul UTI a primit de la primarie monopol pe reteaua subterana de fibra optica din Capitala, iar Consiliul Concurentei verifica un posibil abuz de pozitie dominanta prin aplicarea unor tratamente discriminatorii fata de companiile care folosesc serviciile societatii.

Firma Netcity Telecom a fost constituita in urma unui contract semnat in 2008 intre UTI si Primaria Capitalei si gestioneaza reteaua de fibra optica subterana din Capitala. Acest proiect este aflat in mare intarziere, conform News.ro.

Insa proiectul a intrat in atentia Consiliului Concurentei dupa ce unele firme de telecomunicatii s-au plans ca tarifele pentru folosirea canalelor subterane au fost majorate nejustificat.

"Consiliul Concurentei a efectuat inspectii inopinate la sediul Netcity Telecom SA si la punctele de lucru ale acestei companii. Inspectiile au avut loc in cadrul investigatiei privind un posibil abuz de pozitie dominanta al Netcity Telecom S.A. manifestat prin aplicarea unor tratamente discriminatorii pe pietele pe care acesta actioneaza", a precizat institutia de concurenta.

Inspectorii Consiliului Concurentie au ridicat documente

"Inspectiile inopinate reprezinta o etapa preliminara in cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurential, efectuarea acestora nereprezentand o antepronuntare in ceea ce priveste vinovatia companiei", a precizat institutia.

Intr-un raport publicat in 2015, Consiliul Concurentei a concluzionat ca in Bucuresti nu exista nicio alternativa reala la reteaua Netcity, astfel ca "Netcity detine pozitie de monopol in ariile sale de prezenta din Bucuresti si trebuie sa se abtina de la practici abuzive".

Desi este un monopol, Netcity a anuntat vara trecuta ca opreste extinderea retelei subterane, sutinand ca schimbarea reglementarilor i-ar fi micsorat veniturile. Intelegerea initiala prevedea ca Netcity sa plateasca o redeventa de 12% din venituri catre bugetul Capitalei.

Situatia companiei s-a complicat in octombrie 2015, cand omul de afaceri Tiberiu Urdareanu, patronul UTI si care controleaza indirect Netcity, a fost arestat intr-un dosar de coruptie.

Potrivit informatiilor din piata, Netcity Telecom a fost scoasa la vanzare la finalul anului trecut de catre grupul UTI.

Sursa foto: Rawpixel.com / Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Electrogrup Infrastructure, prima filiala in SUA. Cand vine pe Bursa?