Lukoil Overseas Atash, PanAtlantic Petroleum si Romgaz au doua contracte de concesiune prin care au dobandit drepturi si obligatii de a exercita operatiuni petroliere in doua perimetre din Marea Neagra, EX29 Est Rapsodia si EX30 Trident, conform News.ro

In octombrie 2015, grupul rus Lukoil a anuntat ca a descoperit in sectorul romanesc al Marii Negre, in perimetrul Trident, un zacamant de gaze cu rezerve estimate la mai mult de 33 de miliarde de metri cubi de gaze, cantitate care ar acoperi consumul Romaniei pe o perioada de aproape trei ani.

Lukoil va continua lucrarile de explorare in perimetrul Trident

Prim-vicepresedintele Lukoil, Vladimir Nekrasov, i-a transmis ministrului roman al Energiei, Victor Grigorescu, intr-o intalnire din luna aprilie, ca Lukoil va continua lucrarile de explorare in perimetrul Trident.

In prezent cota de participare a companiilor in acest acord este de 72% Lukoil, PanAtlantic 18% si Romgaz 10%.
Grupul Lukoil opereaza in Romania rafinaria Petrotel-Lokoil si o retea de 300 de benzinarii.

Petrotel-Lukoil a fost anul trecut in centrul unui scandal, procurorii de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti acuzand ca rafinaria Petrotel-Lokoil a fost decapitalizata. Prejudiciul calculat de procurori a fost stabilit la 1,7 miliarde de euro in perioada 2011-2014.

Profitul net al grupului Lukoil, al doilea mare producator de petrol al Rusiei, a scazut cu 59% in primul trimestru, la 42,8 miliarde de ruble (651 milioane dolari), din cauza cotatiilor petrolului, care au atins cel mai redus nivel din ultimii 12 ani, potrivit Bloomberg.

Rezultatul depaseste asteptarile analistilor, care au prognozat un profit net de 41,3 miliarde de ruble.

Citeste si:

Fluxul de capital liber, urmarit de analisti pentru a evalua capacitatea companiei de plati dividende in ruble, a inregistrat un declin de 43%, la 36 de miliarde de ruble.

Deprecierea rublei a protejat partial producatorii rusi de petrol de prabusirea cotatiilor petrolului.

Productia de petrol si gaze a Lukoil a scazut la 2,35 milioane de barili de petrol si gaze pe zi, potrivit Lukoil. Productia diviziei din vestul Siberiei, cea mai mare a grupului, a scazut cu 8,4%, la 865.000 de barili pe zi, pe fondul imbatranirii exploatarilor si al investitiilor Lukoil in proiecte mai profitabile.

Lukoil a crescut productia in Irak, unde grupul rus a primit compensatii de 5,6 miliarde de dolari, sub forma de petrol, pentru costuri de proiect in valoare de 7,07 miliarde de dolari. Compania a mai primit in Irak si 231 de milioane de dolari.