Cel mai mare combinat siderurgic din Romania, ArcelorMittal Galati, ar putea inregistra al saptelea an de pierderi nete anul acesta, dar al doilea an consecutiv de profit operational, in special din cauza importurilor masive de otel din primele trei luni, iar tinta impusa de compania-mama este atingerea punctului de break-even, in care veniturile sunt egale cu cheltuielile, in 2017, a declarat directorul general al combinatului, Bruno Ribo, intr-un interviu acordat News.ro.

ArcelorMittal Galati a avut anul trecut pierderi de 297,6 milioane lei (67 milioane euro), potrivit bilantului publicat pe site-ul Ministerului Finantelor, iar nivelul datoriilor ajunsese, in decembrie 2015, la 1,19 miliarde lei (267,7 milioane euro).

Combinatul estimeaza pierderi si in acest an. ”Anul trecut, trimestrul dificil a fost al patrulea. In acest an, a doua jumatate a anului ar putea fi mai buna decat prima jumatate, asemanatoare cu prima jumatate din 2015. Acest an ar putea fi al doilea an consecutiv cu rezultat operational pozitiv. O sa incercam sa ajungem pe break-even in 2017”, a spus Ribo, un francez numit in februarie 2012 de grupul ArcelorMittal la conducerea celui mai mare combinat din Romania.

Compania-mama, ArcelorMittal, a impus ca tinta atingerea punctului de break-even in 2017, in conditiile in care ultimul an pe profit al combinatului de la Galati a fost 2008. La inceputul acestui an, la solicitarile producatorilor de otel din intreaga Uniune Europeana, Comisia Europeana a luat o masura anti-dumping doar pentru produsele plate laminate la rece aduse din China.

Masura este aplicata si retroactiv, pentru otelul deja importat si folosit, fiind aplicata de la momentul in care a fost importat produsul respectiv, la pret de dumping. Sesizarea a fost facuta in 2015, iar executivul european a decis in 2016 sa ia aceasta masura. ”Nu e o masura suficienta. Sunt acum in verificare la Comisia Europeana alte doua masuri, care vizeaza taxe anti-dumping pentru tabla groasa si rulouri laminate la cald, care, impreuna, reprezinta circa 65% din productia unitatii de la Galati”, a afirmat Ribo, in interviul acordat News.ro.

In prezent, capacitatea mondiala de producere a otelului este de 1,5 miliarde tone, din care China detine peste jumatate, adica o capacitate de 800 milioane tone.Circa 80% din firmele care activeaza in aceasta industrie in China au terminat pe pierdere anul 2015. Explicatia tine de supracapacitatea structurala, generata de numarul foarte mare de unitati noi deschise fara a inchide unitatile vechi. ”China ar trebui sa faca ceea ce a facut Romania dupa 1990. Romania avea o capacitate totala de 10 - 12 milioane de tone anual in anii '80, iar acum are o productie de 3,3 milioane de tone”, a explicat Ribo.

ArcelorMittal Galati, fostul combinat Sidex, a fost cumparat in 2001, cu 70 milioane euro, de miliardarul indian Lakshmi Mittal, care si-a asumat angajamentul de a investi 350 milioane euro. ArcellorMittal Galati este cel mai mare combinat siderurgic al Romaniei, fiind construit in perioada 1960-1966 la ordinul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, dictatorul comunist decedat in 1965.

Pe langa combinatul de la Galati, grupul ArcelorMittal mai detine in Romania alte cinci unitati: o cariera de calcar la Tulcea, portul Romportmet din judetul Galati, doua fabrici de tevi la Iasi si Roman si fabrica de profile laminate de la Hunedoara.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri