Can Pack, fabrica din Bucuresti controlata de un grup polonez, produce anual un miliard de doze de aluminiu. Dozele, de 33 sau 50 centilitri, sunt livrate unor producatori de bauturi precum Heineken, Tuborg, Bergenbier sau Coca-Cola. Printre altele, compania a produs cutiile de bere Ursus pentru festivalul Untold.

Dozele de aluminiu sunt produse de compania Can Pack Romania, iar Can Pack Recycling este entitatea infiintata de aceasta companie pentru a colecta si recicla dozele introduse in consum. Aceste doua companii fac parte din grupul polonez Can Pack SA, al patrulea producator mondial de doze de aluminiu, cu fabrici in mai multe tari. O alta fabrica detinuta de Can Pack se afla in Tecuci, unde sunt produse ambalaje pentru industria alimentara (cutii de conserve de carne, fructe, legume).

Can Pack Recycling recicleaza anual 3.000 tone de aluminiu, insa fabrica din Bucuresti foloseste 7.000-9.000 tone de aluminiu anual, volum care poate urca pana la 11.000 tone.

Potrivit lui Dragos Doru, directorul general al Can Pack Recycling, compania ar putea colecta mai multe deseuri de aluminiu, insa prefera sa colaboreze doar cu firme care nu au datorii catre stat si au toate actele in regula.

“Noi lucram doar cu persoane juridice, pe care le verificam la CUI, la ANAF, sa nu aiba datorii, ne uitam daca nu au probleme cu plata TVA-ului, le cerem extras ONRC. Cu siguranta ca daca am lucra cu toti cei care colecteaza, am prelua 5.000 tone, nu 3.000. Noi trebuie sa facem treaba autoritatilor”, a adaugat el.

Aluminiul reciclat in Romania, impur si putin, spune seful Can Pack Recycling

Aluminiul care vine de la firmele de salubritate este prost, astfel ca dintr-o tona de cutii de aluminiu, un sfert sunt impuritati, nivel care uneori a ajuns chiar la 40%. Totusi, ca medie, nivelul de impuritati variaza intre 18%-20%.

“Nu i-am vazut pe salubristi preocupati de marfa pe care o livreaza, sau de faptul ca duc camioane intregi de deseuri la groapa de gunoi. Totusi, unii dintre salubristi au inceput sa se preocupe de calitate”, a spus Doru.

In 2005, compania colecta 300 tone/an, pentru a ajunge, in prezent, la 300 tone/luna. In opinia lui Doru, Romania ar putea ajunge la nivelul atins de Polonia, stat care recicleaza 70-80% din aluminiul de pe piata.

Fabrica din Bucuresti, in care grupul a investit 50 milione de euro, merge acum la 90% din capacitate si poate pune pe piata pana la un miliard de cutii pe an. Unitatea produce doze de aluminiu din metal reciclat, dar nu numai.

Anual, 550 milioane de doze sunt produse pentru piata romaneasca, iar 450 milioane de cutii de aluminiu merg la export, in tari precum Bulgaria, Slovenia si in state nord-africane. Compania asigura 80% din cutiile de aluminiu din piata locala, evaluata la circa 40 milioane de euro pe an.

“Nu putem depasi nivelul de 50% in materie de colectare din cauza jucatorilor din piata, pentru ca eu nu pot lucra cu firme in neregula, desi unele au marfa disponibila. E un cerc vicios din care prefer sa nu fac parte”, a continuat Doru.

Can Pack Romania a avut in 2015 o cifra de afaceri de 352 milioane de lei (79,2 milioane de euro) si un profit net in valoare de aproape 30 milioane de lei (6,7 milioane de euro), potrivit datelor disponibile pe site-ul Ministerului Finantelor Publice.

In 2014, afacerile Can Pack Romania au fost de 310,4 milioane de lei, in timp ce profitul net a fost de 23,8 milioane de lei. Compania are circa 180 de angajati.

“Legat de Can Pack recycling, am preferat sa pierd volum, sa nu lucrez cu firme care aveau un comportament suspect, care nu plateau taxe si impozite, care nu detineau autorizatie de mediu, care nu aveau inregistrate punctele de lucru la ONRC, dar partea buna e ca lucrez 100% legal. Lucram doar prin banci, nu exista numerar, lucram cu facturi in original”, a adaugat Doru.

Pe langa aluminiul reciclat, compania cumpara materia prima de la firme ca Novelis, Hydro, Alcoa si Costellium.

“Pana in 2005 a fost haos. Directia in care merge acum Romania e cea buna. Pana nu demult nu exista nici dorinta, nici putinta. Acum, se pare ca exista ambele”, a spus Doru.

Can Pack investeste in Deva, un oras unde se recicleaza mult aluminiu

Can Pack Recycling a investit 0,3 milioane de euro in achizitia unor aparate de colectat doze de aluminiu (RVM), pe care le-a plasat in mai multe hypermarketuri Auchan din tara si poate urmari in timp real cate persoane le folosesc.

”De ce ma interseaza RVM-urile? Pentru ca, prin intermediul lor, cetateanul face treaba statului”, a precizat Doru.

Pe langa asta, Can Pack Recycling, care preconizeaza afaceri de 20 milioane lei in 2016, urmeaza sa deschida un punct de colectare in Deva, oras in care gradul de colectare este ridicat.

“Noi oferim intre 3,7 si 4 lei pe kilogramul de cutie de aluminiu. O doza valoreaza 4 bani in programul <<Si mama recicleaza!>>. Centrele de reciclare dau 2 lei/kilogram”, a adaugat Doru.

O cutie de aluminiu are 13 grame, cutiile sunt facute din tabla de aluminiu care la final are grosimea de 0,17 milimetri. Un kilogram de cutii de aluminiu e format din 60 de unitati.

Cutiile de aluminiu se livreaza catre producatorii de bauturi cu capacul separat, care se adauga dupa ce pun lichidele in cutii. La fabrica din Bucuresti se incarca pana la 80 de TIR-uri pe zi, cate unul la 20 de minute. Intr-un TIR incap 120.000 de doze de aluminiu.

Sursa foto: Can Pack Recycling

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri