Ministerul Mediului a lansat aplicatia Inspectorul Padurii, prin care cetatenii pot raporta Politiei transporturile de lemne. Potrivit Ministerului Mediului, aceasta aplicatie va fi “un intrument de combatere a taierilor ilegale de padure”.

“Aplicatia a fost dezvoltata de un grup de voluntari pasionati de problemele de mediu”, a declarat ministrul Mediului, Cristiana Pasca Palmer, intr-o conferinta de presa.

Cum va functiona Inspectorul Padurii? Cetatenii care au suspciuni fata de legalitatea unui transport de masa lemnosa, introduc numarul de inmatriculare al camionului in aplicatie. Aceasta informatie ajunge la Politie, care va putea astfel sa inceapa verificari.

Potrivit lui Pasca Palmer, aplicatia urmeaza sa fie extinsa in toamna, astfel incat persoanele care au reclamat transporturi de lemne sa fie informate cu privire situatia sesizarii lor.

“Nu ne vom opri aici, vom dezvolta aplicatia cu noi extensii, in sensul transmiterii automate catre persoanele (care folosesc aplicatia), ca sa stie ce s-a intamplat cu reclamatia lor”, a spus ministrul Mediului.

Aplicatia completeaza un sistem de avertizare mai vechi, Radarul Padurii, lansat in 2014 si care are un rol similar.

Fostul ministru al Mediului, Gratiela Gavrilescu, spunea la jumatatea anului 2015, ca 8,8 milioane de metri cubi de padure se taie ilegal, anual, in Romania. Prejudiciul cauzat de aceste defrisari se ridica la 1,5 miliarde de lei.

Senatul a decis, in 2015, ca gestionarea ilegala, degradarea sau distrugerea resurselor naturale prin orice tip de actiuni sau inactiuni sunt considerate amenintari la securitatea nationala a Romaniei.

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat o lege inspirata din aceasta propunere in ianuarie 2016. Astfel, defrisarile ilegale pe suprafete mai mari de un hectar, reducerea fara aprobari legale a consistentei unui arboret cu mai mult de 50% fata de prevederile amenajamentului silvic reprezinta vulnerabilitati la adresa sigurantei nationale.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri