"Inspectorul Padurii" este aplicatia mobila lansata de catre Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor. Aceasta reprezinta un instrument de combatere a taierilor ilegale care vine in completarea sistemului "Radarul Padurii" si care ofera posibilitatea populatiei sa verifice, intr-un singur pas, legalitatea unui transport de lemne.

Aplicatia ”Inspectorul Padurii” poate fi descarcata de oricine, pe orice telefon mobil cu sistem de operare Android, iar descarcarea se poate face gratuit din Google Play, a anuntat Cristiana Pasca-Palmer, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, conform News.ro

"Aplicatia pe care o lansam astazi (marti, n.r.) vine ca o imbunatatire fireasca si necesara a «Radarului Padurii». Practic, prin aceasta, oricine poate verifica, cu propriul telefon, daca un camion sau altul care transporta masa lemnoasa o face cu acte in regula sau nu", a spus ministrul Mediului.

Pana acum, cetatenii care sesizau transporturi de lemn la serviciul de urgenta 112 nu dispuneau de repere clare asupra a ceea ce putea insemna un transport suspect, sustine Cristiana Pasca-Palmer.

"In timpul apelului la 112, cetateanul afla in timp real daca transportul era legal sau nu, prin vocea dispecerilor. Daca transportul semnalat era ilegal, reprezentantii Politiei impreuna cu cei ai Garzilor Forestiere interveneau direct in teren. Prin «Inspectorul Padurii» putem fi mult mai eficienti de atat, reclamand la 112 doar transporturile ilegale. In acest fel, vom castiga mai mult timp pentru interventii in teren si o mai buna coordonare a acestora", a adaugat ministrul.

Cum functioneaza aplicatia

"Sa presupunem ca suntem pe autostrada Bucuresti - Pitesti si observam un vehicul care transporta masa lemnoasa. Avem de facut un singur lucru: Introducem numarul de inmatriculare al camionului in aplicatia pe care o avem deja descarcata pe telefonul mobil cu serviciul de date functional. Aplicatia verifica, in timp real, acest numar in sistemul «SUMAL» si ofera automat informatii despre transport. In cazul in care transportul este inregistrat, aplicatia va afisa informatiile disponibile despre acest transport. (...) In cazul in care numarul de inmatriculare nu este identificat, aplicatia va genera urmatorul mesaj: Nu exista Cod Online generat in ultimele 72 de ore pentru numarul auto verificat! Asta inseamna ca acest transport este posibil sa fie ilegal, nefiind inregistrat in sistemul «SUMAL»", a spus ministrul Mediului.

Oficialul a adaugat ca, in aceasta situatie, pasul urmator este apelul la 112 pentru a reclama respectivul transport si pentru interventia rapida a institutiilor de control.

"Practic, prin «Inspectorul Padurii», orice cetatean interogheaza automat baza noastra de date «SUMAL». Dincolo de aceste raspunsuri, «Inspectorul Padurii» merge si mai departe. Stiti foarte bine ca «Radarul Padurii» a reusit sa fie pacalit, in unele cazuri. Cea mai uzuala metoda a fost aceea in care transportatorii foloseau acelasi cod, valabil pentru o anumita perioada de timp, pentru transporturi succesive. Noua aplicatie va limita mult aceste situatii, prin oferirea de informatii suplimentare catre utilizatori", a mai spus Cristiana Pasca-Palmer.

In situatia in care transportul verificat detine un cod valid, utilizatorul aplicatiei va primi automat si date despre transport, respectiv: tipul produsului (ex. bustean, cherestea, lemn de foc), specia (fag, molid, stejar etc.), volumul transportat si data emiterii avizului, a explicat ministrul.

"Exista si varianta in care un transport poate detine mai multe coduri valide. Asta se intampla atunci cand un vehicul transporta, deodata, mai multe incarcaturi mai mici. In acest caz, fiecare aviz va fi afisat in aplicatie. Daca mergem mai departe si selectam unul dintre avize, vom putea vedea ce contine incarcatura", a mai aratat Cristiana Pasca-Palmer.

Sursa foto: Dobos Bella Noemi / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri