Traderul de petrol Vitol a castigat un contract de 1 miliard de dolari cu KazMunayGaz

KMG Kashagan, o subsidiara a companiei kazahe de stat KazMunayGaz, si-a vandut partea sa din petrolul pe care il va extrage din zacamantul Kashagan catre traderul de petrol Vitol. Valoarea acestei intelegeri este de 1 miliard de dolari, scrie site-ul worldenergynews.com.

KMG detine o participatie de 16,88% din zacamantul de hidrocarburi offshore, proiect in care este asociat cu companii precum Eni (Italia), Exxon Mobil (SUA), Royal Dutch Shell (companie anglo-olandeza), Total (Franta), CNPC (China) si Inpex (Japonia).

Zacamantul Kashagan, care va incepe sa produca in luna octombrie, dupa mai multe amanari, ar urma sa asigure in 2016 intre 50.000 si 1 milion de tone de titei.

Acest zacamant offshore din Marea Caspica este cel mai mare depozit de hidrocarburi descoperit in ultimii peste 40 de ani in lume.

Tranzactia intareste cooperarea dintre KazMunayGaz si Vitol. In 2015, cele doua parti au semnat un acord prin care compania kazaha va incasa in avans pana la 3 miliarde de dolari pentru petrolul pe care il va extrage din zacamantul Kashagan.

Citeste si:
Cererea pentru petrolul Ural scade, dupa incendiul de la Petromidia
Efecte ale incendiului de la...
Citeste si:
Pasi de urmat in caz ca suspectezi ca ai coronavirus
Pasi de urmat in caz ca...

In 2017, productia este estimata sa ajunga la 3-5 milioane de tone, respectiv la 7 milioane de tone in 2018, conform declaratiilor din luna mai ale ministrului kazah al Energiei.

Vitol este unul dintre cei mai mari traderi de marfuri din lume, cu venituri, in 2015, de 168 miliarde de dolari, aproape cat PIB-ul Romaniei. Vitol comercializeaza zilnic peste 6 milioane de barili de titei si produse petroliere, potrivit propriilor date.

Spre comparatie, OMV Petrom, cel mai mare producator de hidrocarburi din Romania, produce zilnic circa 176.000 de barili.

Acordul dintre cele doua parti a fost incheiat in 3 august, a anuntat KazMunayGaz. Compania kazaha KazMunayGaz este prezenta si in Romania, prin intermediul grupului Rompetrol, pe care l-a cumparat de la fondatorul Dinu Patriciu.

Citeste si:
Crestere de productie in rafinariile Rompetrol Rafinare
Crestere de productie in...

Sursa foto: Lightspring / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri