In prezent, romanii mananca putin peste 6 kg de peste/capita anual, iar la polul opus se situeaza tari ca Spania (40 de kg de peste/capita anual) si Franta (38 de kg/capita anual).

Valoarea pietei de peste si produse de pescarie se ridica in tara noastra, in momentul actual, la 350 de milioane de euro/an. In conditiile in care consumul de peste va creste de la 6 kg/capita, cat este acum, la 18 kg/capita, piata de peste ar putea ajunge, in 2021, la 1 miliard de euro pe an.

In urma cu 20 de ani, consumul de peste si produse din peste era mai mare de 8 kg/locuitor, dar a scazut pana la 2 kg in 1993 si apoi s-a inregistrat o tendinta de crestere progresiva a acestuia pana la 5 kg/loc in 2008-2009.

Citeste si:

“Pestele este o resursa de proteine curate, necesara intr-o dieta echilibrata, minimum o data pe saptamana. Conform statisticilor, in acest moment in Romania se consuma, in medie, o masa de peste la trei saptamani, ceea ce este extrem de putin. Suntem constienti ca nu avem cum sa ajungem, cel putin deocamdata, la nivelul Spaniei, tara cu o cultura culinara specific meditaraneeana, unde se mananca doua mese de peste saptamanal. Asadar ne-am propus o crestere treptata, la o masa de peste pe saptamana. Ca sa ajungem aici va fi nevoie de efortul concertat al intregii industrii: de la producatori, la importatori, distribuitori si retaileri”, declara Mihai Cristian Darmanescu, director general Romfood Trading, companie care detine brandul Alfredo Seafood.

Cifra de afaceri a companiei a crescut anul trecut cu 45% pana la 49 de milioane de lei (circa 11 milioane de euro). Romfood Trading detine doua fabrici in Constanta si Bucuresti. Produsele sunt distribuite in retelele Kaufland, Carrefour, Mega Image, Metro, Billa, Cora, Penny si in peste 300 de magazine de comert traditional.