Dezvoltarea si apetitul pentru educatie cu privire la alegerile in materie de vinuri pe care le facem s-au schimbat in ultimii ani. Tinand cont de accesul la informatie pe care il avem, romanii consuma din ce in ce mai mult vinuri seci, mai exact 58% dintre acestia, in detrimentul celor dulci care sunt preferate de doar 2% dintre respondenti.

Tot in acelasi context, vinurile rosii ocupa primul loc pe podium fiind preferate de 57% dintre romani, urmate pe locul doi de vinurile albe alese in proportie de 28%, de cele rose cu 13% si pe ultimul loc de spumante cu 2%.

Indiferent de sursa (de la cramele din Romania, de la cele din afara sau din productie proprie), vinul este consumat de 2-3 ori pe saptamana de catre 45% dintre respondenti, iar cel imbuteliat la sticla este ales in peste 91% dintre situatii.

“Cel mai des romanii cumpara vinuri atat pentru consum propriu, dar de multe ori il gasesc potrivit si pentru cadouri. Ce am observat este ca vinul spumant ramane in continuare asociat, in 57% dintre cazuri, cu ocaziile speciale, dar 34% dintre respondeti prefera sa il consume in orice moment”, spune Alina Iancu, fondator CrameRomania.ro si ReVino.ro.

Cei care innobileaza...
Citeste si: Cei care innobileaza strugurele: Dinastia Tyrel de Poix a vinului

Documentarea inainte de achizitie este data de informatiile pe care clientii le gasesc la raft in 60% dintre cazuri. Doar 14% dintre cumparatori cauta pe internet informatii inainte de a cumpara un vin, iar 9% cer sfatul unui specialist.

Pretul pe care un roman il plateste pentru o sticla de vin este in 43% dintre cazuri intre 26 si 50 lei, in 20% dintre cazuri intre 16 si 25 lei, iar in proportie de 17% dintre respondenti sunt dispusi sa plateasc intre 51 si 70 lei. Cu privire la soi, Feteasca Neagra (dintre cele trei Fetesti Neagra, Alba sau Regala) este cel mai cautat – 52% dintre romani il prefera.

Cand vorbim despre sursele de achizitionare a vinului, romanii aleg cel mai des supermarket-urile, mai exact 43% dintre acestia, datorita dezvoltarii sortimentelor de bauturi si zonelor special amenajate pentru vinuri. Acestea sunt urmate in proportie de 36% de magazinele specializate. Aprovizionarea direct de la sursa, adica de la crama producatoare, este aleasa doar de 12% dintre romani, iar online-ul reprezinta o optiune doar pentru aproape 7% dintre acestia.

profilul consumatorului de vin

Cantitate de zeci de mii de...
Citeste si: Vin bulgaresc falsificat, retras din comert inainte de Paste

“Dupa consumul de vinuri, bauturile alcoolice precum tuica, romul, coniacul, whiskey-ul sunt alese de 35% dintre romani, iar berea tot de catre 35% dintre acestia. Am aflat astfel ca respondentii prefera cocktail-urile sau alte bauturi usoare intr-o proportie de 12%. In acelasi timp, bauturile seci sunt din ce in ce mai apreciate in tara noastra.” completeaza Alina Iancu.

Si deoarece consumul educat de vinuri se construieste in timp prin actiuni diverse, vizitele la crame in tara sunt din ce in ce mai alese de catre romani. In plus, participarea la evenimente dedicate vinului este pe lista a tot mai multor consumatori actuali sau viitori care sunt incantati si povestesc mai departe cunoscutilor despre experientele lor.

Studiul consumul de vinuri a fost realizat in perioada 17 ianuarie – 16 martie 2018 pe un esantion de 2.645 de barbati si femei romani din tara, dar si din strainatate. Datele sunt adunate si interpretate de CrameRomania.ro si Revino.ro, iar pentru colectare am folosit platforma online eSurveysPro.

CrameRomania.ro este singura baza de date bilingva online a cramelor producatoare de vin imbuteliat din Romania. Este un proiect independent inceput in 2014, iar Revino.ro este un site dezvoltat in 2015 care ofera informatii despre industria vinului.

Avincis mizeaza pe afaceri cu...
Citeste si: Avincis mizeaza pe afaceri cu pana la 15% mai mari in 2018