Romanii inca prefera televiziunea liniara in fata formatelor online, iar 36% dintre romani si-ar schimba providerul de servicii TV pentru o oferta mai buna de canale HD si Ultra HD. In plus, mai multi romani urmaresc stiri in mediul rural, fata de urban.

Studiul “Indicele consumului de televiziune in Romania 2019” realizat de SES pe piata video din Romania ofera date despre obiceiurile de consum video si TV ale romanilor, o imagine in profunzime despre obiceiurile de vizionare, televiziunea liniara vs. continutul online, serviciile de video streaming, calitatea imaginii si continut.

Tendinte in consumul video in 2019

Timpul petrecut de romani in fiecare zi in fata televizorului ramane ridicat. In medie, in 2019, romanii urmaresc 3.3 ore de TV in timpul saptamanii (luni-vineri) si 3.7 ore in timpul weekend-ului. Tinerii (18-34) petrec cu o ora mai putin in fata televizorului decat persoanele in varsta (+55) – 2.9 ore vs.3.9 ore, in medie, in timpul saptamanii.

Programele TV liniare continua sa ramana cele mai urmarite. Conform studiului, doua treimi dintre respondenti spun ca urmaresc continut video online pe sau de pe internet, in medie, 2.3 ore in fiecare zi a saptamanii si 2.5 ore in weekend – cu 1.2 ore mai putin ca TV.

Serviciile de video streaming devin populare. Aproape jumatate dintre romani (45%) au, in 2019, un abonament la o platforma de streaming video, fata de 7% in 2016. Cele mai populare servicii video de streaming sunt Netflix (22% dintre respondenti au un abonament) si HBO GO (15%).

Televiziunea liniara este disponibila acum oricand si oriunde, datorita cresterii in popularitate a platformelor online oferite de operatorii TV. Platformele de live streaming ale programelor TV pot fi urmarite pe device-uri mobile sau prin intermediul aplicatiilor mobile si sunt incluse, de cele mai multe ori, gratuit in oferta de televiziune si/sau internet. 28% dintre romani au un abonament la o astfel de platforma.

Cele mai populare sunt Digi Online (13%), urmata de Telekom TV (11%), Orange TV GO (8%) si Horizon Go de la UPC (5%), potrivit studiului. Deviceul cei mai utilizat pentru a urmari continut video pe/de pe internet este smartphone-ul (jumatate dintre respondenti il folosesc), urmat de calculator (27%) si televizor (27%).

Optiunea pentru calitate HD si UltraHD

Rezolutia HD pentru continutul TV a devenit obligatorie pentru cei mai multi telespectatori, datorita tehnologiei HD care este din ce in ce mai prezenta in gospodarii si a canalelor TV care si- au updatat calitatea imaginii. Si, pentru ca rezolutia HD devine norma, trendul migreaza spre UltraHD (4K). Potrivit studiului, aproape 70% dintre romani prefera sa se uite la TV la calitate HD (doar 21% nu acorda importanta calitatii imaginii). Cat despre rezolutia 4k, 60% dintre respondenti au aflat despre aceasta noua tehnologie, iar 1 din 10 romani receptioneaza un canal UltraHD. Mai mult, 22% dintre romani spun ca ar fi dispusi sa plateasca mai mult pentru canale UltraHD si 36% si-ar schimba actualul furnizor de servicii TV pentru o oferta mai buna de canale HD si UltraHD.

In gospodariile romanilor, televizoarele HD sunt o prezenta comuna. Studiul arata ca 3 din 4 romani (73%) detin un televizor HD, iar 18% unul UltraHD. Numarul televizoarelor cu tub catodic a scazut in 2019 la 30%, de la 47% in 2017. Cresterea cea mai pronuntata a fost inregistrata de televizoarele Smart TV – 55% dintre respondenti au afirmat ca au cel putin un televizor smart, fata de 44% in 2017. Majoritatea detin un televizor cu ecran plat non-smart (69%).

Ce urmaresc romanii la televizor

Conform studiului realizat de SES, stirile sunt cel mai urmarit program de catre romani: 82% dintre respondenti afirma ca urmaresc stiri, acelasi procent ca in 2016. Daca interesul pentru stiri a ramas constant in ultimii ani, interesul pentru filme a inregistrat cea mai mare crestere. Filmele sunt al doilea cel mai urmarit program, cu 71% dintre optiuni in 2019, fata de 65% in 2016. Apoi, printre cele mai urmarite programe TV urmeaza documentarele (57%), emisiunile de entertainment/audienta generala (57%), serialele (51%), sport (43%) si talk show-uri (39%). Pentru tineri (18-34 ani), filmele sunt cel mai urmarit program TV (74%, fata de 68% stiri), in timp ce in mediul rural stirile sunt mai urmarite decat in mediul urban (86% vs. 78%).

Studiul a vrut sa afle care este alegerea finala a romanilor in materie de canale tv. “Daca ati fi pe o insula pustie si ati putea avea acces la un singur canal TV, care ar fi acela?” – au fost intrebati participantii la studio. PRO TV a fost principala alegere (27%), urmat de Antena 1 (9%), Kanal D(8%), TVR1 (5%) si HBO (4%).

Daca ar trebui sa aleaga un tip de canal TV pe o insula pustie, mai mult de jumatate dintre romani ar alege canale de divertisment/generaliste, urmate de canale de stiri (12%) si filme (10%). Varstnicii (+55 ani) inclina spre canale de stiri (20%), in timp de tinerii (18-34 ani) aleg canale de filme (17%), mult mai putin stiri (doar 1%).

Piata TV din Romania

Conform datelor furnizate de ANCOM (Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii), numarul de abonati la serviciile pay TV a crescut in ultimul an cu mai mult de doua procente, ajungand la 7.6 milioane. La finalul anului 2018, s-a inregistrat pentru prima data faptul ca numarul de abonati al serviciilor pay TV a depasit numarul de gospodarii din Romania. Datele oficiale ANCOM arata ca sunt 102 subscriptii pay TV la 100 gospodarii din Romania.

Cu toate acestea, conform studiului, principalul motiv pentru care romanii isi aleg furnizorul de servicii TV ramane “singurul disponibil in zona in care locuiesc”, cu 22% dintre raspunsuri. Totusi, acest raspuns a marcat o scadere in ultimii ani: de la 37% in 2015, la 32% in 2017.

Importanta acordata pachetului de servicii si pretului este pe un trend crescator fata de 2016. 16% dintre romani au afirmat ca in 2019 si-au ales furnizorul de servicii TV pentru ca oferea cel mai bun pret pentru pachetul de servicii (de la 7% in 2016). Mai mult, jumatate dintre respondenti si-ar schimba furnizorul de servicii TV pentru o oferta de pret mai competitiva.

Alegerea furnizorului pe baza criteriului calitatii imaginii a scazut – de la 16% in 2015, la 6% in 2019. Calitatea imaginii a devenit un standard considerat implicit, in special pentru abonatii TV prin cablu. Calitatea imaginii este mai importanta pentru abonatii DTH, fata de abonatii la TV prin cablu: 12% vs. 4%.

Studiul a fost realizat de Mercury Research vara aceasta, avand o marja de eroare de +- 4,9%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri