Aproape două treimi (60%) dintre români se declară mulţumiţi şi foarte mulţumiţi de felul în care trăiesc, în timp ce doar 5% spun că au tot ce le trebuie, iar 6% afirmă că au suferit de foame, conform unui sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie - IRES citat de Agerpres. Românii s-au deschis și cu privire la lucrurile care-i pun în gardă și care îi neliniștesc.

Cercetarea sociologică, publicată recent, evidenţiază că faţă de studiul realizat în 2022 gradul de satisfacţie autoperceput cu privire la traiul de zi cu zi s-a îmbunătăţit, astfel că, dacă în decembrie anul trecut, 41% dintre români spuneau că sunt mulţumiţi şi foarte mulţumiţi de felul în care trăiesc, în prezent 60% dintre participanţii la sondaj susţin acest lucru.

Tinerii şi respondenţii care locuiesc în oraşe sunt mai mulţumiţi decât media, în timp ce persoanele cu educaţie scăzută şi cele care locuiesc în Moldova se declară mai nemulţumiţi cu privire la nivelul lor de trai actual, însă doar 5% dintre participanţii la sondaj spun că au tot ce le trebuie şi îşi permit să îşi cumpere tot ceea ce îşi doresc. Unul din 10 români afirmă că se descurcă foarte greu, iar peste un sfert dintre cei chestionaţi recunosc că au doar strictul necesar.

Un sfert dintre subiecţii sondajului declară că au tot ceea ce le trebuie, dar sunt mai degrabă chibzuiţi, în timp ce 29% spun că se descurcă, chiar dacă asta nu înseamnă că îşi permit să cumpere tot ceea ce le trebuie. În plus, procentul celor care declară că în 2023 au suferit de foame rămâne constant: şi în acest an, 6% dintre români spun că au suferit de foame.

De asemenea, 65% dintre participanţii la studiu afirmă că au redus cheltuielile cu produse de strictă necesitate în gospodărie, altele decât cele alimentare, 63% că au renunţat să cumpere anumite mărci de produse alimentare pe care obişnuiau să le folosească din cauză că s-au scumpit, iar 56% că au renunţat să cumpere diferite produse alimentare din cauza lipsei banilor. Peste un sfert dintre respondenţi spun că au fost nevoiţi să amâne plata unei facturi la utilităţi (apă, gaz, curent etc.).

Puţin peste o treime dintre participanţii la sondaj (37%) au spus că au reuşit să economisească bani în 2023 (faţă de 46% în 2022), trei din 10 români au împrumutat bani de la alţi membri ai familiei, unul din cinci a împrumutat bani de la prieteni sau cunoscuţi, iar 16% au împrumutat bani de la bancă. De altfel, peste un sfert dintre cei chestionaţi spun că au, în prezent, o datorie neplătită (inclusiv credite), iar 19% susţin că există diferite persoane care le datorează bani.

Conform cercetării, 79% dintre participanţi au părăsit localitatea de domiciliu, cel puţin o dată, în acest an. Peste 40% dintre români au fost plecaţi în concediu, o treime au fost plecaţi în străinătate, un român din cinci a călătorit cu avionul în 2023, iar 64% au mers cu autobuzul, troleibuzul sau metroul.

Aproape 50% dintre români și-au luat un produs mai scump de 1.000 lei în 2023

Aproape jumătate dintre participanţii la studiu (47%) şi-au cumpărat, în acest an, un obiect/un produs a cărui valoare a depăşit 1.000 lei, iar şase din 10 români (61%) au cumpărat cel puţin un produs online.

Studiul evidenţiază că, în privinţa sănătăţii, şapte din 10 români spun că au fost la un consult medical, iar 22% că au fost internaţi în spital. Totodată, şapte din 10 români afirmă că au plâns cel puţin o dată în 2023, 57% au recunoscut că le-a fost frică pentru că cineva drag ar putea muri, iar patru din 10 respondenţi s-au gândit la moarte.

În acelaşi timp, 34% s-au simţit singuri, 28% au simţit că au nevoie de ajutor şi nu l-au primit, 28% au simţit nevoia de a discuta cu cineva apropiat şi nu au avut cu cine să facă acest lucru, iar un sfert dintre participanţii la studiu au avut nevoie de ajutor, dar nu au avut la cine să apeleze.

Unul din zece români a fost la psiholog, în contextul în care 68% spun că au avut parte de stări de stres pe parcursul acestui an. Cercetarea IRES mai arată că 16% dintre intervievaţi susţin că au fost, în 2023, victima unei violenţe verbale pe stradă.

Sondajul a fost realizat în perioada 12 - 19 decembrie, prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing), pe un volum de 1.075 de indivizi de 18 ani şi peste. Sondajul are o eroare maximă tolerată de plus/minus 3%, fiind reprezentativ pentru populaţia adultă, neinstituţionalizată din România. Studiul face parte din programul de responsabilitate socială al IRES şi este autofinanţat.

Care sunt factorii principali de stres pentru români

Potrivit cercetării sociologice, publicată joi, aproape patru din 10 români (39%) plasează creşterea preţurilor ca fiind evenimentul care a marcat negativ România în acest an, el fiind urmat de neprimirea României în Schengen (24%), de explozia de la Crevedia din seara zilei de 26 august (15%) şi de majorarea impozitelor şi taxelor pentru antreprenori (8%).

Alţi 6% dintre participanţii la sondaj spun că greva profesorilor (mai - iunie) este evenimentul care a marcat negativ ţara noastră, 4% indică acuzaţiile de dopaj care i se aduc Simonei Halep, iar 3% vorbesc despre rotaţia partidelor la guvernare. În topul îngrijorărilor, frica de boală (10%) şi-a mai diminuat din intensitate, fiind plasată pe locul patru, aceasta fiind devansată de lipsa locurilor de muncă (12%), arată sondajul.

Criza politică a reprezentat un factor de îngrijorare pentru 6% dintre români, reducerea veniturilor şi lipsa de perspectivă pentru câte 4% dintre ei, iar singurătatea şi nesiguranţa locului de muncă pentru câte două procente.

Conform studiului, mai mult de o treime dintre participanţii la sondaj nu au avut în 2023 "niciun motiv de mare bucurie". În schimb, aproape jumătate dintre participanţii la cercetarea sociologică spun că nici nu s-au confruntat cu o situaţie care să le producă o mare tristeţe în acest an.

Sondajul a fost realizat în perioada 12 - 19 decembrie, prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing), pe un volum de 1.075 de indivizi de 18 ani şi peste. Sondajul are o eroare maximă tolerată de plus/minus 3%, fiind reprezentativ pentru populaţia adultă, neinstituţionalizată din România. Studiul face parte din programul de responsabilitate socială al IRES şi este autofinanţat.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri