Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei este ingrijorata de modul in care functioneaza cele 22 de companii infiintate de Gabriela Firea si constata ca exista "o prapastie" intre principiile de actiune si practica administratiei publice din Bucuresti in atribuirea contractelor de servicii publice, pe de o parte, normele legale in vigoare si mecanismele pietei libere, pe de alta parte, scrie Hotnews.

De asemenea, Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei solicita Primariei Municipiului Bucuresti sa respecte principiile liberei concurente, principiul transparentei si prevederile legale in atribuirea contractelor de servicii publice catre Companiile Municipale infiintate anul trecut.

"Evaluand modul in care au functionat cele 22 de companii infiintate in 2017 sub umbrela Primariei, am constatat ca exista o prapastie adanca intre principiile de actiune si practica administratiei publice din Bucuresti in atribuirea contractelor de servicii publice, pe de o parte, normele legale in vigoare si mecanismele pietei libere, pe de alta parte. Ne ingrijoreaza, de asemenea, lipsa de transparenta care caracterizeaza intreaga activitate de pana acum a companiilor municipale".

Perturbarea mediului concurential este prima consecinta a infiintarii, la limita legii, a companiilor municipale din Bucuresti. Informatiile existente pana in prezent indica faptul ca cele mai multe achizitii sau facut prin atribuire directa, uneori in timp record, ceea ce exclude de la bun inceput orice analiza serioasa a posibilelor oferte. Eludarea reglementarilor privind achizitiile publice pun un mare semn de intrebare asupra calitatii serviciilor care ajung la beneficiar, tocmai pentru ca exclud obligativitatea documentatiei de certificare a capabilitatilor financiare, tehnice si umane ale companiilor de a implementa proiectele.

”Primaria da astfel cale libera pentru instituirea unui soi de monopol al proastei calitati pe bani multi, ceea ce nu poate fi in acord cu o piata libera functionala”, semnaleaza mediul de afaceri. Mai mult, lipsa de experienta si de competenta a Primariei in gestionarea unor astfel de companii ridica multe semne de intrebare asupra eficientei serviciilor oferite, iar lipsa oricarui control asupra modului de cheltuire a fondurilor poate lasa cale libera risipei banului public.

Lipsa de transparenta care caracterizeaza activitatea celor 22 de companii incalca orice principiu democratic dupa care functioneaza astazi administratiile publice din Uniunea Europeana. Faptul ca sunt necesare investigatii jurnalistice de amploare pentru a afla cine conduce aceste companii, unde se afla ele si cu ce se ocupa, de fapt, este un fapt ingrijorator pentru intreaga opinie publica. ”O administratie publica locala care nu isi intelege corect rolul in raport cu cei care au desemnat-o se autopozitioneaza in afara regulilor jocului democratic.

In acest sens, cerem Primariei Capitalei sa furnizeze cat mai curand informatii complete in legatura cu structura, conducerea, sediile, achizitiile si proiectele pe care le deruleaza fiecare dintre aceste companii in parte”, adauga reprezentantii mediului de afaceri.

Cheltuirea discretionara a banilor publici, atat prin practica atribuirilor directe, cat si prin resursele financiare mobilizate pentru intretinerea holdingului Primariei (salarii ale conducerii, consiliilor de administratie si bonificatii, sedii, dotari etc.) pune in pericol un buget si asa foarte impovarat si exclude orice criteriu de eficienta. Avand in vedere aceste constatari, punctul de vedere formulat de Consiliul Concurentei, dar si contestatiile venite din partea unora dintre membrii CMB, reprezentantii Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei considera ca modul actual de reglementare si functionare a acestor companii este deficitar, discretionar si distorsioneaza mediul concurential local.

Ce este Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei

Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei reuneste reprezentanti ai investitorilor romani si straini in Romania si este condusa de un Consiliu Director format din presedintii si vicepresedintii a sase asociatii de business: Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Camera de Comert Americana in Romania (AmCham), Camera de Comert Franceza in Romania (CCIFER), Camera de Comert si Industrie Romano-Germana (AHK), Consiliul Investitorilor Straini (FIC) si Romanian Business Leaders (RBL). Coordonarea Coalitiei este asigurata prin rotatie de catre unul din membrii Consiliului Director, pentru o perioada de sase luni. In cadrul CDR functioneaza 13 grupuri de lucru formate din specialisti cu expertiza in domeniile Agricultura, Antreprenoriat, Educatie, Energie, Fiscalitate, Fonduri Europene, Infrastructura, IT&C, Mediu, Munca, Sanatate, Servicii Financiare si Turism. Grupurile de lucru sunt formate din profesionisti si personalitati cheie din mediul de afaceri, care reprezinta atat capitalul autohton, cat si cel strain. Grupurile de lucru sunt concepute sa ofere sprijin si asistenta de specialitate ministrilor de resort in special pentru formularea de politici publice care contribuie la cresterea competitivitatii economiei romanesti.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri