Intr-o era in care iti poti crea un business cu doar un laptop si o conexiune buna la internet, un birou amenajat intr-un apartament pare solutia ideala pentru antreprenorii aflati la inceput de drum. Costurile mai mici ale chiriilor, dar si spatiul „intim”, departe de turnurile de sticla si otel ale corporatiilor formeaza un mediu placut pentru dezvoltarea afacerii tale.

Insa transformarea unui apartament rezidential in sediul social al firmei tale nu este o problema chiar atat de simpla precum semnarea unui contract cu proprietarii unor spatii de birouri. Pentru ca transformarea sa fie una de succes, exista cativa pasi pe care trebuie sa-i urmezi.

Ai nevoie de acordul vecinilor

Conform Art. 42 al Legii Nr. 230/2007, nu iti poti infiinta o firma intr-un imobil cu destinatie locativa fara acordul in scris al Asociatiei de Proprietari. Va trebui practic sa discuti cu membrii Comitetului executiv al asociatiei, dar si cu fiecare locatar cu care te vei invecina. Va trebui sa fii cat se poate de transparent in legatura cu activitatea firmei tale, informatie pe care, de altfel, trebuie sa o mentionezi si in acest formular.

Dupa ce obtii toate semnaturile si stampilele necesare, poti practic sa incepi amenajarea biroului. Retine insa ca, daca doresti sa amenajezi un spatiu comercial care aduce modificari structurale imobilului (ex., un magazin la parterul blocului), iti vor trebui un certificat de urbanism si o autorizatie de constructie, eliberate de primarie, in baza unui proiect.

Pregateste-te pentru o mica renovare

Foarte rar vei avea norocul sa gasesti un apartament pentru locuit care sa poate functiona ca un spatiu de birouri, fara ca tu sa-i faci vreo modificare. In fond, daca iti amenajezi un sediu central, inseamna ca trebuie sa amenajezi un spatiu care sa le ofere confort angajatilor, dar si in care sa iti poti primi clientii sau partenerii de afaceri.

Va trebui sa angajezi o firma pentru renovare, insa este important sa stii inca de la inceput ce modificari vei face: poate va trebui sa schimbi prizele, ferestrele sau poate vei avea nevoie de un strat de izolatie fonica. Din fericire, un magazin bun de materiale de constructii si finisaje iti poate oferi cam tot ce cauti, scutindu-te de cateva drumuri.

Nu scapa din vedere niciun detaliu

Nu porni de la ideea ca firma ta va creste rapid si ca peste cativa ani sigur te vei muta intr-o cladire de birouri mai spatioasa. Indiferent cat timp vei avea acest spatiu, el trebuie sa reflecte personalitatea brandului, dar si sa fie un mediu placut de lucru pentru tine si pentru angajati.

Desigur, e usor sa te gandesti la cum vor fi amplasate birourile si ce postere cu citate motivationale vei afisa pe pereti. Insa si alte detalii - precum iluminatul sau ce culorile predominante din bucatarie - reprezinta decizii de lunga durata pe care nu trebuie sa le iei aleatoriu. Orice piesa de feronerie care nu se potriveste la culoare cu mobilierul poate fi un detaliu deranjant, ca sa nu mai vorbim de gresie si faianta, mocheta sau parchet.

Ocupa-te cu atentie de toate aceste modificari, pentru ca la final sa ai un birou in care chiar sa-ti faca placere sa petreci o treime din zi.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri