David O`Reilly, British American Tobacco, despre produsele din tutun de noua generatie: "Suntem in competitie cu tigarile"

Pana in 2020, la nivel global, vor exista 80 de milioane de utilizatori de tigari electronice (vapers) si 19-20 de milioane de utilizatori de produse din tutun pentru incalzit, potrivit lui David Reilly, director global Cercetare si Dezvoltare in cadrul companiei British American Tobacco, care a acordat un interviu pentru wall-street.ro la Global Forum of Nicotine, ce a avut loc in Polonia, la Varsovia, in perioada 14-16 iunie 2018. Tigara electronica este vazuta in prezent, la nivel global, drept cea mai importanta categorie, dar popularitatea produselor variaza de la tara la tara, la fel cum se intampla si cu pozitiile autoritatilor fata de produsele din tutun de noua generatie.

Romania este una dintre tarile importante pentru producatorii de tigarete si alte produse din tutun, inclusiv cele destinate dispozitivelor care incalzesc tutunul in loc sa-l arda, aspect care reiese si din investitiile pe care aceste companii le fac in unitatile de productie din tara noastra. De pilda, saptamana trecuta, British American Tobacco a anuntat o investitie de 800 de milioane de euro in fabrica sa de la Ploiesti, ce urmeaza a se desfasura pe o perioada de cinci ani, jumatate din aceasta suma fiind dedicata spatiilor de productie pentru Neosticks, produsele din tutun care se folosesc impreuna cu dispozitivul glo.

Concurentii celor de la British American Tobacco, compania Philip Morris International, au anuntat, anul trecut, o investitie de 490 de milioane de euro in reconversia fabricii sale din Otopeni intr-o unitate de productie exclusiv pentru heets, produsele din tutun care se folosesc impreuna cu dispozitivul IQOS, proces ce va fi finalizat in totalitate in 2020.

David O`Reilly, British American Tobacco, tutun, produse din tutun, tigari electronice

Produsele din tutun de noua generatie sunt, totodata, in centrul unei controverse permanente – si nu doar in Romania, unde au fost calificate, de catre Raed Arafat, fondatorul SMURD, in prezent secretar de stat, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, drept ”aparate ale mortii”.

Citeste si:
BAT testează un vaccin bazat pe o moleculă extrasă din frunze de tutun
British American Tobacco...

In viziunea criticilor, echipamentele si produsele din tutun pentru incalzit, precum si alte produse ”alternative” din tutun sunt o modalitate de a deschide ”porti” catre consumul de tigarete clasice, in cazul carora efectele nocive sunt recunoscute de catre toata lumea. Nu acelasi lucru se poate spune despre noile produse: nu exista studii relevante care sa arate care sunt efectele asupra sanatatii umane, iar atitudinea autoritatilor de resort variaza de la tara la tara.

David O`Reilly, British American Tobacco, tutun, produse din tutun, tigari electronice

”In unele tari reglementarile sunt mai progresiste – Marea Britanie este un bun exemplu in acest sens – in alte tari unele dintre aceste produse sunt interzise – in Brazilia, de exemplu, nu putem duce catre consumatori produse pentru incalzit tutunul sau tigari electronice, pentru ca guvernul le interzice in prezent. Eu le-as spune autoritatilor care sunt reticente la aceste noi produse sa se uite la datele stiintifice si nu neaparat la ale noastre, ci la ale specialistilor si profesionistilor independenti din domeniul medicinei; le-as spune sa se uite la alte autoritati din domeniul sanatatii din alte tari si cum au abordat ei problema si sa ia o hotarare bazata pe stiinta si dovezi”, explica David O`Reilly, director global R&D in cadrul British American Tobacco.

Noile produse din tutun, o afacere in ascensiune

In ciuda acestor controverse, piata globala de tigari electronice, produse din tutun pentru incalzit si alte produse ”alternative” cu nicotina creste intr-un ritm sustinut, iar companiile producatoare isi regleaza strategiile de business pentru a raspunde acestei tendinte.

Citeste si:
De ce se ajunge la atât de multe decese de COVID-19 în lume?
Cum se ajunge la atât de...

”La nivel global estimam ca, pana in 2020, vor fi aproximativ 80 de milioane de vapers (utilizatori de tigara electronica – n.red.) si 19-20 de milioane de utilizatori de produse din tutun pentru incalzit. Pana acum, British American Tobacco a investit 2,5 miliarde de lire in cercetarea pentru produsele cu risc redus. Investitia in cercetare si dezvoltare creste in permanenta. In fiecare an, cand ma duc in board-ul companiei si spun ca am nevoie de mai multi bani, de obicei ii obtin. Nu duc lipsa de fonduri, ca director global R&D, pentru a crea o gama larga de produse. 75% din bugetul de cercetare si dezvoltare merge spre aceste produse noi, de acolo vine cea mai mare crestere, consumul de tigarete normale scade cu aproximativ 2% in fiecare an. Cat de repede se va transforma piata si baza de consumatori depinde de multe lucruri. Noi investim foarte multi bani, in special in marketing-ul acestor noi produse. Este o categorie in crestere, sunt multe milioane de consumatori, anul acesta ne vom dubla veniturile pe acest segment fata de 2017 si pana in 2022 va fi in jur de cinci miliarde de lire venitul din aceste produse, adica 20% din business-ul nostru si va creste intr-un ritm rapid”, explica David O`Reilly, director global R&D in cadrul British American Tobacco.

David O`Reilly, British American Tobacco, tutun, produse din tutun, tigari electronice

Si pentru ca a venit vorba despre marketing, este important de notat ca acesta este considerat ”fundamental” de catre David O`Reilly, care spune ca toate produsele si tehnologiile pe care British American Tobacco le dezvolta sunt bazate pe cercetari de piata, pe discutii cu multi consumatori pentru a afla ce-si doresc acestia sau ce nu le place.

”Design-ul produselor este gandit astfel incat sa fie atractiv pentru adulti, iar marketing-ul produselor este strict adresat adultilor. Aceste produse chiar trebuie sa fie atractive pentru fumatori, ceea ce implica ca device-ul sa fie atractiv, trebuie sa folosim arome, pentru ca noi suntem in competitie cu tigarile. Realitatea este, pana acum, ca aceste dispozitive si produse sunt folosite in mod predominant de catre adulti, dar cred ca autoritatile ar trebui sa monitorizeze cu atentie si, daca sunt folosite de catre persoane minore, sa ia masuri. Aceste produse sunt pentru adulti. Astazi datele sugereaza ca persoanele minore nu folosesc aceste produse si ca, atunci cand s-a intamplat, a fost din curiozitate si nu intentioneaza sa le foloseasca in continuare si foarte putini au mers spre fumatul de tigari. Avem o abordare multiprodus in zona de «harm reduction» si transformare a tutunului, precum produsele de incalzire a tutunului, cum sunt glo si iFuse in Romania, avem tigari electronice si vindem o gama de produse din tutun fara fum, produse care se administreaza pe cale orala, cum e snus in Suedia si avem produse terapeutice de inlocuire a nicotinei. Si motivul pentru care avem aceasta strategie este ca nu credem in folosirea unui singur produs de catre consumator. Consumatorii cauta o multitudine de alegeri: o data fumeaza o tigara, altadata folosesc un produs din tutun pentru incalzit sau tigara electronica”, declara David O`Reilly, director global R&D in cadrul British American Tobacco.

Citeste si:
Cum schimba noile produse din tutun piata tigaretelor clasice?
Forumul Global al Nicotinei:...

Cititi în curând, pe wall-street.ro, un reportaj de la Global Forum of Nicotine, eveniment ce a avut loc la Varsovia in perioada 14-16 iunie 2018.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri