Analiza: 10% dintre cheltuielile lunare ale unei gospodarii sunt indreptate spre produsele farmaceutice

Au fost agregate datele a 1.634 de companii, care au depus datele financiare pentru 2016, pentru a analiza comertul cu produse farmaceutice. Companiile din sectorul analizat (4646 Comert cu ridicata al produselor farmaceutice) au generat o cifra de afaceri consolidata de 27,5 miliarde lei si au inregistrat in 2016 o evolutie pozitiva a veniturilor, acestea crescand cu aproximativ 15% fata de 2015, profitabilitatea aflandu-se, de asemenea, intr-o usoara crestere.

„Din perspectiva a dinamicii veniturilor, sectorul a avut o evolutie de 15% in 2016 comparativ cu anul precedent, cu toate ca peste o treime dintre companiile analizate s-au confruntat cu o scadere a cifrei de afaceri. Desi a crescut profitabilitatea, jumatate dintre companii au inregistrat o scadere a rezultatului net. Mai mult, 1 din 2 firme are un grad de indatorare peste 80%, in conditiile in care 62% din totalul datoriilor este reprezentat de datorii curente”, a declarat Alexandru Fotia, Senior Financial Analyst, Coface Romania.

10% dintre cheltuielile lunare ale unei gospodarii sunt indreptate spre produsele farmaceutice, acest tip de marfa avand un pret relativ constant in ultimul an (conform indicelui de preturi). Insumat, aproximativ 70 lei lunar au fost cheltuiti pe produsele farmaceutice, depasite doar de doua alte tipuri de marfuri nealimentare, tutun si carburant.

Comparativ cu 2012, cheltuielile lunare pentru produsele farmaceutice au crescut cu peste 10 lei. O explicatie ar fi deschiderea de noi farmacii, puncte farmaceutice si depozite farmaceutice, care in 2017 au atins maximul ultimilor 6 ani: 9.947 de unitati. In cazul celor trei categorii mentionate, ca tip de proprietate, cea privata este majoritara. Data fiind evolutia importurilor, a valorii cheltuielilor populatiei cu medicamentele, putem spune ca si in 2017 sectorul a avut premise de crestere.
Principalii parteneri de export din afara Uniunii Europene ai Romaniei sunt: Rusia, Emiratele Arabe Unite si Statele Unite ale Americii, doar ei trei reprezentand 55%.
Valoarea totala a exporturilor de produse farmaceutice s-a ridicat in 2017 la 751 milioane euro, din care 512 milioane euro au fost exporturi catre Uniunea Europeana. In schimb, totalul importurilor s-a ridicat anul trecut la 2,9 miliarde euro, aproximativ 2,6 miliarde euro provenind din tarile Uniunii Europene.

48% dintre companii sunt incadrate drept companii cu un risc mediu-mare

Din totalul de 1.634 de companii active in 2016, Coface a analizat 269 de companii, adica aproximativ 16,5%, dar cu o pondere de 79% in cifra de afaceri consolidata la nivel de sector. In acest context, cele mai multe companii (48%) sunt incadrate de Coface drept companii cu un risc mediu-mare. La extreme se afla, cu procentaje de 9%, companii cu un risc mare de insolventa, respectiv 39% cu risc scazut.

Citeste si:
Biofarm donează 1 milion de lei pentru lupta împotriva Covid-19
Biofarm donează 1 milion de...
Citeste si:
Tratament pentru cresterea parului
Tratament pentru cresterea...

Din perspectiva incidentelor bancare, a fost analizata evolutia companiilor din sector cu cifra de afaceri mai mare de 1 milion euro, la nivelul lunii iulie 2018. In ultimii trei ani, 2016 - 2018, numarul incidentelor a fost in crestere, la fel ca numarul companiilor cu incidente. De asemenea, daca ne uitam din punct de vedere trimestrial la anii 2016-2018, se poate vedea ca majoritatea incidentelor au fost inregistrate in trimestrul al II-lea din 2018.

„Pentru sectorul comert cu ridicata al produselor farmaceutice se remarca, din punct de vedere al comportamentului de plata, scaderea numarului de companii cu datorii la Bugetul de Stat in ultimii doi ani, ca in aproape toate sectoarele, dar mentinerea unei valori ridicate a sumelor datorate. Acest fapt indica modificarea calibrului companiilor publicate de ANAF pe listele cu obligatii restante. De asemenea, a crescut usor si numarul companiilor cu cifra de afaceri mai mare de 1 milion euro cu incidente in ultimii doi ani, acestea fiind predominant minore. In ceea ce priveste dosarele in instanta deschise impotriva firmelor din sectorul analizat, numarul acestora a fluctuat de-a lungul perioadei analizate, avand un trend usor crescator in 2017”, a precizat Nicoleta Maruntelu, Senior Financial Analyst, Coface Romania.

70 de ani de experienta si cea mai rafinata retea au transformat Coface intr-o referinta in domeniul asigurarilor de credit, a gestionarii riscurilor si a economiei globale. Cu ambitia de a transforma Coface in cel mai agil partener mondial in domeniul asigurarilor de credite comerciale, expertii lucreaza in centrul economiei mondiale, sprijinind 50.000 de clienti sa construiasca afaceri de succes, in crestere si dinamice. Serviciile si solutiile Grupului protejeaza si ajuta companiile sa ia decizii de creditare pentru imbunatatirea capacitatii de a vinde atat pe pietele interne, cat si pe pietele de export. In 2017, Coface are aproximativ 4.100 de angajati in 100 de tari si inregistreza o cifra de afaceri de 1,4 miliarde euro.

Citeste si:
Cum să transformi o casă la țară într-o veritabilă gospodărie
Cum să transformi o casă la...
Sursa foto: Shutterstock / i viewfinder

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri