Pe de o parte, cei mai multi romani nu trec pe la medicul dentist cu anii, stau fara dinti, folosesc, in medie, putin peste un tub de pasta de dinti pe an si schimba periuta la doi, trei ani. Pe de alta parte, piata de servicii stomatologice din Romania a crescut considerabil in ultimii ani, ajungand la o valoare de aproape 1 miliard de lei si un numar de 15.000 de cabinete stomatologice.

Numarul de cabinete stomatologice a crescut foarte mult in ultimii ani, de la 12.000 in 2010 la 15.000 in 2017, potrivit datelor INS. Cea mai mare crestere s-a inregistrat in Bucuresti, unde numarul de cabinete a crescut de la 2.200 in 2010 la 3.000 in 2017. In schimb, numarul de cabinete stomatologice publice a scazut de la 2.300 in 2010 la 32 in 2017.

Un studiu asupra calitatii vietii, realizat de INS, arata ca din totalul persoanelor de 16 ani si peste, in 2017, o pondere de 13,2% a fost reprezentata de cei care nu au avut nevoie sa consulte un medic stomatolog in ultimele 12 luni, 79,8% au putut sa fie consultati, iar 7,0% nu au reusit acest lucru, desi ar fi avut nevoie.

Dintre persoanele care nu au putut ajunge la cabinetul stomatologic, se remarca o pondere mult mai ridicata in randul femeilor decat a barbatilor (55,9% fata de 44,1%), insa dintre cei care nu au avut nevoie, se observa ca barbatii au avut ponderi mai mari decat femeile (51,1%, respectiv 48,9%).

Studiul mai arata ca, posibilitatile de a realiza un consult la un medic stomatolog al persoanelor de 16 ani si peste, din zona rurala, este mai redusa decat al celor ce locuiesc in cadrul urban (7,5% fata de 6,4%).

Totodata, pe grupe de varsta remarcam ca din randul celor de 65 de ani si peste, se identifica procentul cel mai ridicat al celor care nu au putut sa ajunga la consultul medicului stomatolog (circa 1 din 10), iar ponderea cea mai mare a celor care nu au avut nevoie de consult se observa printre cei ce provin din grupa de varsta a celor mai tineri, de 16-34 ani (circa 1 din 6).

Dintre categoriile sociale care ar fi avut nevoie de un tratament stomatologic, dar nu l-au putut realiza, agricultorii, pensionarii si somerii se disting prin frecventa cea mai ridicata (10,7%, 9,6% si respectiv 8,9%) in ciuda problemelor de sanatate iminente. Aproximativ 1 din 10 persoane care nu au ajuns la consultul unui medic stomatolog, provin din cadrul categoriei de agricultori. Ponderile celor care au putut efectua vizita medicala s-au incadrat intre 72,7% si 81,6%.

De ce nu merg romanii la medicul stomatolog

Principalele motive ale neefectuarii vizitei la medicul stomatolog sunt relativ asemanatoare cu cele semnalate in cazul nerealizarii consultului la medicul specialist: 73,2% din persoanele de 16 ani si peste care ar fi avut nevoie de consult stomatologic nu l-au putut efectua din cauza lipsei resurselor financiare, 7,4% au asteptat ca problema sa se rezolve de la sine, 6,5% au fost retinuti in efectuarea unei vizite pentru ca au avut teama, iar 5,2% au declarat lipsa timpului necesar.

Principalul motiv declarat atat de femei cat si de barbati ca motiv pentru neprezentarea la medicul stomatolog, a fost lipsa resurselor financiare, cu o frecventa usor mai mare la femei (cu 0,8 puncte procentuale mai mult decat la barbati). Absenta de la consult justificata prin lipsa de timp s-a intalnit intr-o masura mai mare la barbati decat la femei (diferenta de 5,1 puncte procentuale).

Analizand diferentele dintre motivele mai frecvent intalnite pe medii de rezidenta, INS a constatat ca lipsa resurselor financiare a reprezentat principala cauza declarata pentru neefectuarea vizitei la medicul stomatolog, intr-o proportie mai mare in mediul rural (cu 2,7 puncte procentuale). Ponderi mai mari in mediul rural fata de urban se intalnesc si la “a asteptat ca problema sa se rezolve de la sine” (cu 5,4 puncte procentuale fata de mediul urban). In mediul urban fata de rural se intalnesc frecvente mai mari ale celor care se tem sa efectueze aceasta vizita (cu 3,1 puncte procentuale).

Piata serviciilor medicale stomatologice din tara noastra este dominata de companiile private care detin peste 90% dintre clinicile si cabinetele stomatologice din Romania. Stomatologia este si una dintre specializarile cele mai cautate de viitorii medici, care spera sa-si deschida propriul cabinet.

Sursa foto: Shutterstock / Lyashenko Egor

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri