Bugetele companiilor feroviare din subordinea Ministerului Transporturilor, precum CFR Marfa, CFR Infrastructura si CFR Calatori, dar si cel al Metrorex, administratorul metroului bucurestean, se asteapta la pierderi anul acesta, potrivit bugetelor de venituri si cheltuieli lansate in dezbatere publica.

CFR ramane fara marfa

Compania Nationala de Transport Feroviar de Marfa estimeaza o pierdere de 100 de milioane de lei in 2019, la venituri de 811 milioane de lei si cheltuieli de 911 milioane de lei. Pentru anul acesta, investiile CFR Marfa se ridica la 81 de milioane de lei, potrivit bugetului publicat de Ministerul Transporturilor.

„Pierderea provine, in principal, din scaderea volumului de transport marfa, respectiv scaderea cu 53% a veniturilor din traficul de carbune energetic, care reprezinta 56% din veniturile societatii”, se arata in nota de fundamentare a proiectului.

Numarul de personal prognozat pentru finalul anului este de 5.813, iar castigul mediu lunar este de 4.377 de lei.

CFR Infrastructura investeste, dar ramane pe pierdere

Compania Nationala de Cai Ferate – CFR SA se asteapta la o pierdere de 32,7 milioane de lei, la venituri de 4,25 miliarde de lei si cheltuieli de 4,28 miliarde de lei. Pentru investitii, CFR SA are un buget de 2,4 miliarde de lei in 2019.

„Pierderea provine din reducerea veniturilor din taxa de utilizare a infrastructurii feroviare (TUI), principalul venit al companiei, care prezinta o scadere in anul 2019 cu 3,78% fata de realizarile preliminate ale anului 2018”, se arata in proiectul Ministerului Transporturilor.

Numarul mediu de personal prognozat la finalul anului este de 23.546, iar salariul mediu lunar este de 5.073 de lei.

CFR Calatori va avea o gaura de 430 de milioane de lei

CFR Calatori prognozeaza o pierdere de 431 de milioane de lei anul acesta, la venituri de 2,1 miliarde de lei si cheltuieli de 2,5 miliarde de lei. Anul acesta, compania poate investi 340 de milioane de lei.

„Cuantumul compensatiei pe anul 2019 (1,015 miliarde de lei) reprezinta circa 66,70% din necesarul fundamentat, in valoare de 1,52 miliarde de lei fapt ce conduce la o neacoperire a cheltuielilor privind activitatea curenta de exploatare. Necesarul previzionat pe 2019 pentru activitatea de revizii si reparatii planificate la vagoane de calatori pentru un numar de 539 de vagoane este de 151,2 milioane de lei, iar pentru mentenanta si reparatii locomotive 709 milioane de lei”, se arata in proiectul publicat de Ministerul Transporturilor.

Numarul mediu de personal prognozat la finalul anului este de 13.014, iar castigul mediu lunar pe salariat este de 5.444 de lei.

Minus 300 de milioane de lei la Metrorex

Metrorex se asteapta la o pierdere de peste 300 de milioane de lei, anul acesta, avand in vedere ca veniturile companiei sunt de aproape doua miliarde de lei, iar cheltuielile ajung la 2,3 miliarde de lei, majorate in urma cresterii numarului de personal pentru Magistrala 5 de metrou, Eroilor-Drumul Taberei. Pentru investitiile de anul acesta, Metrorex are planificata suma de 1,05 miliarde de lei, potrivit unui proiect publicat de Ministerul Transporturilor.

Societatea prezinta un buget de venituri si cheltuieli pe anul 2019 dezechilibrat, subventia alocata, in valoare de 375,3 milioane de lei, reprezentand 55% din necesarul fundamentat, de 680 de milioane de lei, fapt ce conduce la o neacoperire a cheltuielilor privind activitatea curenta a metroului de 304,7 milioane de lei, se arata in nota de fundamentare a proiectului.

Metrorex incheie exercitiul financiar din 2018 cu o pierdere in valoare de 193,9 milioane de lei, din care 188,3 milioane de lei reprezinta cheltuieli de judecata definitive in cadrul obiectivului Magistrala V, Sectiunea Raul Doamnei – Hasdeu.

Cheltuielile de natura salariala au fost majorate ca urmare a acordarii unor cresteri salariale in anul 2018 si a cresterii numarului mediu de personal in anul 2019, de la 4.402 la 5.033. Castigul mediu lunar pe salariat, determinat pe baza cheltuielilor de natura salariala, este de 6.950 de lei.

Sursa foto: Facebook CFR Infrastructura

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri