Intr-un scenariu ideal toata lumea ar trebui sa constientizeze efectele catastrofale ale fumatului asupra sanatatii si sa renunte la acest viciu sau sa nu se apuce vreodata de fumat. Dar, in ciuda faptului ca la nivel mondial 1 din 5 decese este cauzat de fumat, multi oameni continua sa fumeze si o vor face si in viitorul apropiat: Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) previzioneaza ca vor fi peste 1 miliard de fumatori in 2025, cam acelasi numar ca si in prezent. In aceste conditii, una dintre solutii ar putea fi variantele “mai putin daunatoare” pentru sanatate, precum tigarile electronice sau produsele din tutun pentru incalzit, sustine Philip Morris, unul dintre cei mai mari jucatori din industria tutunului, care a investit peste 6 miliarde de dolari in cautarea de solutii alternative fumatului clasic.


Solutia "vedeta" a celor de la Philip Morris este IQOS, un sistem electronic care permite utilizarea produselor de tutun prin incalzire, fara fum, si asa numitele “heets”, produse din tutun care se folosesc impreuna cu acest dispozitiv.

IQOS poate fi descris ca un dispozitiv electronic hibrid, existand asemanari cu tigaretele electronice dar si cu tigaretele clasice, mai exact, prezenta tutunului.

Spre deosebire de tigarile traditionale care ard la aproximativ 800 de grade Celsius, IQOS incalzeste heets-urile la cel mult 350 de grade Celsius.

Ce spun putinele studii facute pana in prezent

“Exista peste 6000 de componente in tigarete, circa 100 dintre acestea fiind toxice din cauza arderii. Din acestea, 15 sunt cancerigene. Studiile au relevat ca, in cazul IQOS, nivelul substantelor cancerigene sunt reduse cu 95%”, sustine Moira Gilchrist, Vice President Strategic & Scientific Communications al Philip Morris, care recunoaste ca aceasta alternativa nu este una fara efecte negative asupra sanatatii, insa acestea sunt mult mai scazute.

Compania a realizat un studiu clinic in care a urmarit 3 grupuri de fumatori timp de 5 zile: un grup a utilizat IQOS in loc de tigari traditionale, altul nu a consumat deloc tutun, iar ultimul grup a continuat sa fumeze tigari traditionale. Persoanele care nu au fumat si cele care au consumat IQOS au prezentat cantitati reduse de biomarkeri ai tutunului in organism, fata de cei care au continuat sa fumeze. In ceea ce priveste COHb (hemoglobina legata de monoxidul de carbon, legatura ce o impiedica sa realizeze transportul oxigenului in organism), grupul care a consumat IQOS aveau concentratii in sange cu 77% mai mici decat persoanele care au continuat consumul de tigari traditionale.

“Pentru a avea rezultate si mai relevante, tocmai am inceput un nou set de studii pentru a analiza, pe termen mai lung, de 2-5 ani, diferenta dintre consumatorii de IQOS si consumatorii de tigari traditionale”, mai spune reprezentanta Philip Morris.

Sute de oameni de stiinta cauta variante pentru un fumat mai “sanatos”

Peste 430 de cercetatori din intreaga lume lucreaza intr-una din cele mai moderne si tehnologizate cladiri din micuta localitate elvetiana Neuchatel. Aici, compania Philip Morris a construit „The Cube”, un spatiu de laboratoare de cercetare care incearca sa gaseasca alternative mai putin daunatoare pentru fumatori.

“Am devenit o companie focusata de stiinta si tehnologie datorita abilitatilor pe care le-am dezvoltat pentru a avea un produs ca IQOS. Am angajat aici oameni din industria pharma, domeniul medical, ingineri electronisti sau chimisti. Aceasta dezvoltare deschide o groaza de noi oportunitati pentru viitor, pentru a ne extinde si dincolo de industria tutunului”, mai adauga Moira Gilchrist, ea insasi doctorand in stiinte farmaceutice.

Investitia de 120 de milioane de euro in “The Cube” a adus rezultatele scontate pentru Philip Morris: 4600 de brevete de inventie obtinute si 6300 in curs de realizare.

Phillip Morris vrea sa renunte definitiv la tigarile traditionale

In doar cativa ani de la lansare, sistemul IQOS este deja folosit de 7,3 milioane de persoane la nivel mondial.

“Veste buna este ca 75% din cei care au incercat IQOS nu au mai revenit la tigarile clasice. Cea mai receptiva piata este cea din Japonia unde am atins deja la o cota de piata de 17%”, explica reprezentanta Philip Morris care sustine ca foarte putini fumatori incep sa fumeze cu IQOS – sub 2%.

Dar targetul celor de la Phillip Morris este mult mai ridicat: vor sa ajunga la 40 de milioane de utilizatori de IQOS pana in 2025, ceea ce ar reprezenta peste 30% din totalul de clienti estimati.

“Chiar daca tigarile clasice se vand inca foarte bine, ne dorim ca, in timp, sa renuntam definitiv la a le mai produce si sa ne concentram doar pe solutiile alternative. De curand, am lansat pe piata din Marea Britanie si o tigara electronica pe care dorim sa o ducem si in alte tari”, mai completeaza Moira Gilchrist.

Poate iesi fum fara foc in Romania?

In Romania sunt circa 5 milioane de fumatori, tara noastra si Bulgaria fiind tarile cu cel mai mare numar de fumatori, raportat la numarul populatiei. De aceea, Romania a fost a patra tara din lume (dupa Japonia, Elvetia si Italia), unde Philip Morris a lansat IQOS, in noiembrie 2015. Incepand cu februarie 2016 a fost comercializat - initial doar in Bucuresti, iar apoi in toate orasele mari din tara.

“In prezent, IQOS este prezent la nivel national, in peste 16 orase. Avem 4 magazine in Bucuresti, Constanta, Cluj si Timisoara si numeroase insule in centrele comerciale din intreaga tara”, ne-au declarat reprezentantii locali ai Philip Morris care au adaugat ca in Capitala sistemul a ajus deja la o cota de piata de 5%.

Pe piata locala, dispozitivul electronic IQOS este vandut in 3 variante de produs: IQOS 2.4+, lansat in 2017, IQOS 3, un upgrade de produs lansat la finalul lui 2018 si IQOS 3 Multi, o varianta care permite utilizarea consecutiva pana la 10 utilizari. In ceea ce priveste HEETS (rezervele din tutun special create pentru a fi utilizate impreuna cu IQOS) acestea sunt disponibile in 6 variante: Yellow, Amber, Turquise, Blue, Bronze si Sienna.

In fiecare zi, 115 romani mor ca urmare a efectelor nocive ale fumatului, arata un studiu realizat de Societatea Romana de Cardiologie, Societatea Romana de Pneumologie si Fundatia Romana a Inimii. Astfel, fumatul omoara anual mai multi oameni decat accidentele de circulatie, crimele, sinuciderile, excesul de alcool sau consumul de droguri ilegale la un loc.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Roxana Grosu
Roxana a absolvit Facultatea de Litere , fiind și traducător autorizat de engleză și franceză. Are o experiență de peste 15 ani în presă și comunicare, este grammar nazi și pasionată de istoria artei. Ca jurnalist, a lucrat pentru publicații precum Businessmen's, Bucharest Business Week , România Liberă - unde a fost editor coordonator - și Wall-Street.ro . De-a lungul carierei jurnalistice, Roxana a scris pe domenii precum diplomație , turism , aviație , retail ,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri