Hidroelectrica solicita aprobarea actionarilor pentru a contracta servicii de asistenta juridica in vederea achizitionarii unor active ale UCM Resita si ale grupurilor Enel Romania si CEZ Romania, potrivit convocatorului sedintei Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor care va avea loc pe 13 septembrie.

In aceeasi sedinta, actionarii vor fi informati cu privire la situatia litigiilor si a arbitrajelor aflate in desfasurare, conform Agerpres.ro.

Vineri, grupul italian Enel, cea mai mare companie europeana de utilitati, a demarat procesul de vanzare a operatiunilor din Romania si se asteapta ca activele sa fie evaluate la aproximativ un miliard de euro, au declarat, pentru Reuters, surse din apropierea acestui dosar.

Enel detine in Romania fostele filiale de distributie si furnizare a energiei Electrica Muntenia Sud, Dobrogea si Banat, precum si capacitati de productie a energiei eoliene.

De asemenea, grupul ceh CEZ a anuntat in luna mai ca vrea sa renunte la activitatile din Romania, respectiv distributia si furnizarea din Oltenia si parcul eolian de la Fantanele-Cogealac de 600 de MW, cea mai mare ferma eoliana terestra din Europa.

Statul roman, prin Ministerul Energiei, detine 80% din actiunile Hidroelectrica, restul de 20% fiind in portofoliul Fondului Proprietatea.

Johan Meyer, CEO Franklin Templeton Investments si manager al Fondului Proprietatea, a anuntat in aceasta saptamana ca, in opinia sa, nu ar fi benefic pentru Hidroelectrica sau pentru actionarii sai sa cumpere activele CEZ si Enel.

"Orice societate vrea sa creasca. E in natura lucrurilor. Prin urmare, cred ca este perfect ok sa se analizeze oportunitati, dar din punctul de vedere al nostru ca actionari, ca investitori, ceea ce vrem cu orice achizitie este sa aduca valoare pentru actionari. Daca avem in vedere activele CEZ si activele Enel si le comparam cu veniturile pe care le realizeaza Hidroelectrica, activele ei in momentul de fata nu se pot compara. Deci, in acest moment nu ar fi benefic pentru Hidroelectrica sau pentru actionarii ei ca sa achizitioneze aceste active, dar, asa cum am spus, nu putem impiedica societatea si echipa ei sa analizeze oportunitatile existente. Daca le-am sustine? Nu cred", a spus Johan Meyer.

El a detaliat pe marginea acestui subiect si a afirmat ca aceste active nu pot genera profituri comparabile cu cele ale Hidroelectrica.

"Daca ne uitam la veniturile si valorile unor societati precum Hidroelectrica, cu o marja de profit mai mare de 70%, evaluarile care sunt facute unor societati similare sunt substantial mai mari decat cele pentru distributie, cum este cazul cu ENEL si CEZ. Prin definitie aceasta inseamna ca daca ar fi sa achizitioneze aceste active, asa cum sunt ele acum, ar fi foarte distructiv pentru actionari. Pur si simplu nu ar putea sa genereze acelasi tip de profituri, de castiguri, din distributii, prin cumpararea acestor active, decat ar putea sa genereze cu activele pe care Hidroelectrica le are in prezent", a explicat Johan Meyer.

Sursa foto: Agerpress foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri