Daca ai firma, trebuie sa fii pregatit oricand pentru o vizita a inspectorilor fiscali. Controlul poate fi inopinat, cu aviz sau la solicitarea ta, in cazul recuperarilor de TVA. Iata ce sa faci pentru a trece cu bine peste acest test.

Cum eviti amenzile

De la inceputul anului si pana acum, Directia Generala Antifrauda Fiscala a verificat aproape 5.000 de firme si a dat amenzi in valoare de 21,4 milioane de lei pentru nerespectarea fiscalizarii incasarilor prin intermediul caselor de marcat. Pentru a evita o astfel de situatie, trebuie sa iti tii cat mai atent evidenta incasarilor.

Vei avea nevoie sa completezi registrul de casa. De asemenea, nu uita ca dotarea cu aparate de marcat cu jurnal electronic este obligatorie. Casa de marcat Datecs satisface toate cerintele. Daca firma ta este corecta, isi inregistreaza toate veniturile si le declara la stat, nu va trebui decat sa le demonstrezi inspectorilor fiscali acest lucru, cu documente.

Cum te comporti in cazul unui control anuntat

In cazul in care ANAF-ul isi anunta controlul, ai dreptul sa ceri o singura amanare. Pana la inspectia propriu-zisa, poti rectifica erorile din contabilitate, poti plati impozitele sau depune documente de care ai uitat la Fisc. Durata inspectiei poate dura mai bine de o luna, asa ca trebuie sa ai totul bine pus la punct.

In timpul controlului, este bine sa ii asiguri echipei de control un spatiu dedicat si sa desemnezi o singura persoana care sa interactioneze cu inspectorii. Fie ca este vorba de contabilul sau de juristul firmei, este indicat ca angajatul sa aiba experienta in relatia cu autoritatile.

Ce drepturi si obligatii ai in timpul controlului

Ai obligatia de a colabora cu inspectorii, dar nu trebuie sa le pui la dispozitie decat documentele si informatiile solicitate. Raspunsurile trebuie sa fie cat mai la obiect, iar in cazul in care nu cunosti toate informatiile, ai dreptul de a solicita timp de gandire. Daca ti se cer explicatii in scris, este de preferat sa apelezi la ajutorul unui specialist.

De asemenea, ai dreptul sa faci corectii financiare chiar si in timpul controlului. Inspectorii trebuie sa iti aduca la cunostinta eventualele probleme identificate, pe care le poti corecta. Echipa de control este obligata si sa iti transmita un raport preliminar de inspectie, pe care il poti discuta, in cazul in care nu iti este pe plac. Daca nu ajungi la un consens cu inspectorii, iti poti consemna in scris punctul de vedere.

Bineinteles, exista si posibilitatea ca raportul final sa te dezavantajeze, caz in care ai 45 de zile calendaristice la dispozitie sa-l contesti. Daca si contestatia este respinsa, atunci te poti adresa instantelor judecatoresti.

Acestea sunt principalele lucruri pe care trebuie sa le stii pentru a trece cu bine peste un control fiscal.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri